Autor |
Wiadomość |
Irvin
|
Wysłany: 10 marca 2004 Projekt X
|
|
|
Opowiem o pomyśle, który zrodził się w tym moim małym zfantazjowanym móżdżku :) Mianowicie chciałem zrobić z kuzynem MAG-a o tematyce ogólnofantastycznej. Ostatnio pomyślałem o Imperium. Jest CI, ale to jest pismo o charakterze głównie informacyjnym. Projekt X (robocza nazwa) miałby być miesięcznikiem. Jak bym to widział?? Ano, Cech grafików zająłby się grafą, Webmasterzy poskładają to do kupy. Jeśli chodzi o zawartość:
-Historia (Celci, wikingowi, właściwie dowolnie)
-Opowiadania (z osady, zwiększy to ilość ocen)
-Recenzje (książki, muzyka, film, etc.)
-Nowości (książki, muzyka, Film, etc.)
-Komiks
-Galeria
etc.
To tylko wstępny projekt, ale przyznaje dość ambitny. Powstała by gazetka, która może zastąpić, te papierowe :) (chyba jednak nie :) )
Chciałem się dowiedzieć co o tym sądzicie, ora czy dosytaniemy pozwolenie Hetmana :)
___________ Kiedy zastanawiamy się nad swoim życiem, to właściwie sam fakt, że żyjemy, powinien nas najbardziej zadziwić... |
|
Powrót do góry
|
|
|
Mr. Rabbit
|
|
|
|
Irvin. Gratuluje pomysłu.
Samo przedsięwzięcie na prawdę bardzo ambitne i bardzo trudne. Jako pomysłodawca zostałbyś oczywiście redaktorem naczelnym ;), więc powinienem Cię ostrzec. W coś takiego musi być spora liczba osób zaangażowana, a największy problem byś miał z motywowaniem niektóych osób.
Nie twierdze, że jest to niemożliwe. Jedynie, że ciężkie do stworzenia. Na razie jeszcze poznaje samą JB i nie mam czasu żeby się włączyć w ten projekt, ale za miesiąc - dwa, jeżeli pracę się wogóle jakieś rozpoczną to z przyjemnością się dołącze.
Pozdro
Kosnik King, 19 Skryba Imperium Kinugów
PS. Snowu wróciłbym do mojego fachu (pisania opowiadań) :D:D:D Mam nadzieję, że Ci się uda :D
___________ Mimo wszystko dzięki Ci Hetmanie :) a mnie i tak możecie powiesić jak Skrytobójce. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Irvin
|
|
|
|
Ja wcale nie muszę być naczelnym :)
___________ Kiedy zastanawiamy się nad swoim życiem, to właściwie sam fakt, że żyjemy, powinien nas najbardziej zadziwić... |
|
Powrót do góry
|
|
|
Farmerus
Skąd: ciało z Wrocławia; serce z Taur Urgos; dusza wciąż błądzi
|
|
|
|
Czy nie jest to aby dublowanie Czasu Imperium?
Po co nam dwie gazety?
A co do części z wymienionych przez Irvina działów...
... polecam udanie sie do Starless'a.
W CI jest miejsce dla nowych redaktorów, jeśliś Irvinie chętny do prowadzenia
- historii
- nowości
Reszta już chyba jest :).
Pozdrawiam
___________ nie ma lekko |
|
Powrót do góry
|
|
|
jOjO
|
|
|
|
jeśli nie musisz być naczelnym (czyli nie wchodzą w gre ambicje, jakie czasem sie odzywaja u nieftorych osob o przeroscie ego...) to szczerze zachecam do wspolpracy z Czasem!
wiele pism praktykuje numery specyjalne, wydania monograficzne, dodatki
dzieki wspolpracy Czas! zyska,
a unikniemy pseudorywalizacji i nibykonkurencji
pomysl przedni, jeno teraz do roboty sie bierta!
___________ Baruk Khazad! |
|
Powrót do góry
|
|
|
Irvin
|
|
|
|
BARDZO chciałem, żeby nikt nie postrzegał tego jako rywalizację. Chciałem żeby to było całkiem odmienne pismo. Właściwie nic nie stoi na przeszkodzie żeby był to wydawany raz w miesiącu numer specjalny Czasu. Głównym celem tego projektu było ruszenie cechów, które obecnie przeżywają stagnację, a taki komiks osadowy... (ktoś rysuje, ktoś maluje, ktoś składa, roboty pełno:) ).
|
Powrót do góry
|
|
|
jOjO
|
|
|
|
jak widzisz nie udało sie uniknąć skojarzen
naturalna droga, to budowa i rozbudowa, a potem ew. usamodzielnienie
ofkoz juz na etapie dodatq praktyqje się sporą autonomie!
a pomysł uaktywnienia cechów (a może i bractw!) jest godzien wszelkiego wsparcia!
dzięki!!!
|
Powrót do góry
|
|
|
Darkena
|
|
|
|
Taaaaa....ale ciekawe, kto mu będzie te komiksy robił :P. Jedna osoba ma narysować, druga ma pokolorować, a tej pierwszej nie będą pasiły kolory....trzecia znowu źle poskłada i wszyscy się pogryzą ;).
___________ Kill the spiders....
To save the
butterflies....
*´¨)
¸.·´¸.·*´¨) ¸.·*¨)
(¸.·´ (¸.·' ¤* |
|
Powrót do góry
|
|
|
Lobo
|
|
|
|
Dark, to proste-pokoloruje ten fto narysuje(czyżbyś się zgłaszała? :D ).
A jak sie komuś podobać nie bedzie to trudno, robia to dla czytelników a nie dla siebie.
A czasem ze sprzeczek ciekawe rzeczy wychodzą.
___________ Tak dryfuje nam życie,
po omacku, we mgle... |
|
Powrót do góry
|
|
|
MiB
|
Wysłany: 11 marca 2004 Projekt X
|
|
|
A Ja jestem ZA!! Ale pokolei:
To co proponuje Irvin, to jest (chyba) to co chciałem zrobić kiedyś.
:arrow: A co do treśi- pomysł zaiste bardzo ciekawy- ale jednak jOjO ma rację- lepiej by było, kiedy byłby to specjalny dodatek do CI.
Powodów jest wiele:
1. może nie starczyć materiałów na całą gazetę.
2. może nie starczyć rąk do pracy (jak ftoś kciał pomóc, to jest jush w CI)
3. rywalizacja- o tym nie można niewspomnieć, choćbyś się nadludzko starał Irvinie.
Tak więc Ja optuję za powstaniem takiej gazetki, ale jako dodatq do CI.
:arrow: Co od strony teknicznej:
Kiedy powstawał CI myślałem o zrobienui mechanizmu, opartego o SQL i PHP, ftóry ba siakoś ładnie to składał, pozwalał edytować, etc. Dzięki temu, każdy pisze to co musi, kiedy chce, a redaktor tylko ostatecznie zatwierdza, składa i rozsyła (system miał generować treść w wersji HTML i posyłać Ja, przy użyciu funkcji mail(), więc nie było by problemów z odczytaniem).
Jednak potem ktoś (bodaj Enleth) zaproponował, coby CI skłądać w Acrobat Reader, więc zarzuciłem mój pomysł.
A co do podziału prac- Ja mógłbym pomóc, ale niestety dopiero koło maja- do tego czsu jestem tak zawalony, ża jakbym bardzo chciał pomóc, to muszę odmówić. Jednak pamiętaj, ze w Naszym wortalu mamy jesio innych- niejednokrotnie lepszych ode Mnie :)- łebmajstrów, starcy poszukać (tak dla przypomnienia- znani mi łebmajstrzy: ixcesal, @lan, Ann, Crazy, Enleth, Giater, Grenadier, Guinea, Melkior, MiB, Ra-V 123, Rajst, Ururam Tururam, WWalker ;) ).
___________ "Imagine there's no heaven,
It's easy if you try." |
|
Powrót do góry
|
|
|
Irvin
|
|
|
|
Dark, przesadzasz :)
A co do reszty, to cieszę się że pomysł wzbudził zainteresowanie :) To trza się do roboty wziąć. Daje temat w gildii Grafików (MiB, dodaj u siebię), spróbuje złapać Starlesa i dogadać co i jak. Może uda się nam pierwszy numer wypuścić w kwietniu?? Mam już artykuł o voodo :twisted:
|
Powrót do góry
|
|
|
DruidKot
|
|
|
|
Dobry pomysł. Pozwoliło by to odnowić popularność "Czasu!". Popieram, i pomóc czasem mogę. :) Myślę, że Star się zgodzi i to zaakceptuje.
___________ Rychłoż się zejdziem znów?
o ortografii || o łańcuszkach |
|
Powrót do góry
|
|
|
jOjO
|
|
|
|
MiB (cytat): |
Kiedy powstawał CI myślałem o zrobienui mechanizmu, opartego o SQL i PHP, ftóry ba siakoś ładnie to składał, pozwalał edytować, etc. |
z tego co wiem
to JEST zrobione
ostatnie 2-3 numery Starless składał właśnie w czymś takim (wersja 1.0)
pewnie trza to podszlifować, dopieścić opcje, których Dżinn ixcesal jesio nie uwzględnił i będzie jazda!
|
Powrót do góry
|
|
|
Starless
|
|
|
|
Witam!
jOjO - ja to składam w Outlook Express w e-mailu - czasem pomagam sobie Ms Wordem i Adobem Photoshopem ;)
Nie używam żadnego programu :)
Poza tym chciałby zadeklarować to o czym pisałem od początku powstania "Czasu Imperium!" :
Naszą gazetę nie tworzę Ja - tworzą i rozwijają ją WSZYSCY Jaskiniowcy.
Chciałbym, żeby spełniała wszystkich zapotrzebowania i gusta.
Dlatego jest otwarty na propozycję nowych działów, oraz możliwości uszczuplenia pojemności kilobajtowej gazety - po źródło HTML w Outlook Express podobno ma dużo brudnego kodu i można go uszczuplić.
Problem jedynie w tym - że 25 marca mam wyjazd do USA i tam będę musiał szybko dostac się do NETU i kontynuować wydawanie CI.
Nie wiem czy mi się uda, więc niech się mój zastępca FARMERUS szykuje do działania.
Pozdrawiam.
___________ Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swego poziomu i pobije doświadczeniem... |
|
Powrót do góry
|
|
|
jOjO
|
|
|
|
Starless (cytat): |
jOjO - ja to składam w Outlook Express w e-mailu - czasem pomagam sobie Ms Wordem i Adobem Photoshopem ;) |
obaj wiemy, że ixcesla zszykował dla Cię formularz do składania Czasu! i wysyłania go mechanizmami imperialnymi
to miałem na myśli
|
Powrót do góry
|
|
|
Irvin
|
Wysłany: 12 marca 2004 Projekt X
|
|
|
Star, czyli mam rozumieć że się zgadzasz??
|
Powrót do góry
|
|
|
Darkena
|
Wysłany: 12 marca 2004 Projekt X
|
|
|
Cytat: |
Dark, to proste-pokoloruje ten fto narysuje(czyżbyś się zgłaszała? ). |
A coś ty myślał? Oczywiście, że się zgłaszam :D.
___________ Kill the spiders....
To save the
butterflies....
*´¨)
¸.·´¸.·*´¨) ¸.·*¨)
(¸.·´ (¸.·' ¤* |
|
Powrót do góry
|
|
|
Faramir
|
Wysłany: 13 marca 2004 Projekt X
|
|
|
Osobiście strasznie mi sie ów pomysł podoba i bardzo chętnie bym w nim pomógł.
Jednocześnie, jeśli już jestem przy temacie, pozwólcie, że trochę "odjadę" myslami i pomarzę.
Marzyłoby mi się, gdyby udało się zrobić w Jaskini coś na kształt e-zinu, który prezentowałby to, co działo się w Imperium przez powiedzmy miesiąc. Byłby to ogólny zarys, zapis (w miarę dokładny!) wydarzeń doprawiony własnymi przemyśleniami. Możnaby dodawać do tego jakieś skończone opowiadania, wraz z kilkoma, co ciekawszymi komentarzami, kilka wierszy, podsumowania dyskusji na Forum, kilka artykułów własnych, jak i zapis ogólnego, Jaskiniowego życia , czyli swoistą Kronikę, i ... rozprowadzać jako zwyczajny e-zin w Internecie. A może, jeśli szczęście by dopisało, dogadać się z jakas gazetą komputerową, by dodali nas na płytce, w swoim czasopiśmie.
IMO, dałoby się coś takiego zrobić. Tylko czy warto? Czy można by - mniej więcej - własnie w takiej Formie robić ten co miesięczny dodatek do "CI!"?
___________ Często i gęsto! |
|
Powrót do góry
|
|
|
@lan
|
Wysłany: 13 marca 2004 Projekt X
|
|
|
Faramir (cytat): |
IMO, dałoby się coś takiego zrobić. Tylko czy warto? Czy można by - mniej więcej - własnie w takiej Formie robić ten co miesięczny dodatek do "CI!"? |
Jakiś czas temu proponowałem Starlessowi, by powstał właśnie taki dodatek i był dołączany do Histmaga (e-zinu wychodzącego co miesiąc, ukazuje się również na CDA). Potem mógłby się uniezależnić, ale zawsze jest coś na początek. Tylko wymagałoby to sporej ilości pracy - przejrzenia wszystkich numerów CI! z danego miesiąca i wybrania materiałó oraz ytekstów podumowujących miesiąc...
___________ "Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza. Jednym jesteś ty."
A. Sapkowski
Jabber | Przewodnik po IJB | Histmag |
|
Powrót do góry
|
|
|
Irvin
|
Wysłany: 15 marca 2004 Projekt X
|
|
|
Jak to się mówi: "Per Aspera ad Astra" :) W tym tygodniu postaram się zrobić podstawowy szablon strony. Tym czasem prosiłbym wszystkich chętnych pracę nad Grafikami :) Tekstami :) i Pomysłami :)
|
Powrót do góry
|
|
|
Mirabell
|
Wysłany: 19 marca 2004 Projekt X
|
|
|
Nie mam żadnego pomysłu, ale może mogłabym się na coś przydać...?
___________ ...Zawsze znajdą się jacyś Eskimosi, którzy wypracują dla mieszkańców Konga wskazówki zachowywania się w czas olbrzymich upałów...
(S. J. Lec) |
|
Powrót do góry
|
|
|
Irvin
|
Wysłany: 20 marca 2004 Projekt X
|
|
|
Jak najbardziej :) Tylko na razie nikt nie wie co ma robić :) Muszę wygospodarować trochę czasu i zrobić jakiś plan, wtedy dam znać :)
|
Powrót do góry
|
|
|
Irvin
|
Wysłany: 25 marca 2004 Projekt X
|
|
|
http://tomekl1.w.interia.pl/layout.html
Zamieszczam pierwszą wersję layouta :) Bardzo niedopracowana jeszcze :P Czekam na opinie
|
Powrót do góry
|
|
|
jOjO
|
|
|
|
podeślę Ci oryginał winiety
abo lepi sam się upomnij, żeby nie umkło!
i zamiast Pismo Aperiodyczne dałoby się Dodatek Specyjalny, albo coś w podobie
bo to przeca NIE jest Czas! jeno dodatek do niego...
|
Powrót do góry
|
|
|
Irvin
|
|
|
|
Poprawię :) chciałem tylko wiedzieć czy może być coś w tym stylu:)
|
Powrót do góry
|
|
|