Witaj na Starym Forum Jaskini Behemota.
Zostało Ono stworzone przez ixcesala z uwagi na problemy z forum Ezboard 10 grudnia 2002. Służyło Jaskiniowcom
dzielnie do sierpnia 2005 roku, kiedy to dominium i podwładnych Behemota dotknął Wielki Trek, po którym przez 10 miesięcy
Jaskinia nie funkcjonowała.
Wszystkim, którzy przyczynili się do rozwoju Imperium Jaskini Behemota, zarówno poprzez pracę techniczno-graficzną, jak i
osobom które współtworzyły klimat - dziękujemy.
Zapraszam do obejrzenia tego swoistego muzeum, które wiąże się ze wspaniałymi wspomnieniami niemałej części Jaskiniowców.
Kasztelan Crazy
Wróć do strony głównej Jaskini Behemota.
Autor |
Wiadomość |
jOjO
|
Wysłany: 25 marca 2004 Projekt X
|
|
|
ekhm...
tam są dwa elementy!
i oba znane!
co tu można teraz rzec???
ćcionka, układ, ramki, obramowania grafiki, linki
całe mnóstwo spraw!
aha! i róbże to w php! ;)
___________ Baruk Khazad! |
|
Powrót do góry
|
|
|
@lan
|
|
|
|
jOjO (cytat): |
aha! i róbże to w php! ;) |
A to ma byc dostępne wyłącznie on-line ? Bo nie każdy ma możliwość oglądania stronek w php (a dokładnie z funkcjami) z dysku ;) .
___________ "Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza. Jednym jesteś ty."
A. Sapkowski
Jabber | Przewodnik po IJB | Histmag |
|
Powrót do góry
|
|
|
Irvin
|
|
|
|
TO miało być wysyłane na maila :) dlatego to nie jest php :)
___________ Kiedy zastanawiamy się nad swoim życiem, to właściwie sam fakt, że żyjemy, powinien nas najbardziej zadziwić... |
|
Powrót do góry
|
|
|
jOjO
|
Wysłany: 26 marca 2004 Projekt X
|
|
|
sorki ;)
coś mię zakręciło! :P
pełna racja - czysty html
___________ Baruk Khazad! |
|
Powrót do góry
|
|
|
Irvin
|
|
|
|
Trochę zmieniłem. Sorry za widoczne błędy, ale robiłem to póóóóźnym wieczorem i jestem trochę niewyspany... Ale poprawię i w poniedziałek będzie nowsza wersja :) to już 0.003 B
___________ Kiedy zastanawiamy się nad swoim życiem, to właściwie sam fakt, że żyjemy, powinien nas najbardziej zadziwić... |
|
Powrót do góry
|
|
|
Mr. Rabbit
|
|
|
|
Mam tylko małą sugestie.
Zmienienie Jpg'ów na Gif'y sprawi, że będzie szybciej otwierać. Co prawda straci to trochę na jakości, ale u mnie się dosyć długo otwierało, a co dopiero jak będzie reszta.....
Pozdro
Kosnik King, 19 Skryba Imperium Kinugów.
___________ Mimo wszystko dzięki Ci Hetmanie :) a mnie i tak możecie powiesić jak Skrytobójce. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Irvin
|
Wysłany: 27 marca 2004 Projekt X
|
|
|
Wiem, ale to jakiś błąd ogólny. Bo ostatnio dałem jpg-i i się szybko ładowało. Zresztą będzie to wysyłane do osadników, a z dysku działa dużżżo szybciej.
Pozdro.
|
Powrót do góry
|
|
|
Irvin
|
Wysłany: 29 marca 2004 Projekt X
|
|
|
Chwilowo strona nie działa. Ale skompresowanie jpgów i zmniejszenie ich liczby spowodowało spadek wagi plików o jakieś 50% w stosunku do versji 0.02B i o 400% w stosunku do wersji 0,001 :) Oto jak działa kompresja :) Aha gify zajmowałyby dużo więcej bo toto ma więcej kolorków :) sparawdzałem. Teraz szykuje menu.
|
Powrót do góry
|
|
|
MiB
|
|
|
|
jOjO (cytat): |
aha! i róbże to w php! ;) |
Irvin (cytat): |
TO miało być wysyłane na maila dlatego to nie jest php |
Hmm, powiem tak, PHP jest PHP, ale tylko w kodzie, co to znaczy- wchodząć na stronkę zrobioną w PHP nie widzimy nic, prócz HTMLa\Javy.
Gazeta byłaby zrobiona w PHP, ale w momencie wysyłania będzie to normalny HTML. Pozatym robienie gazety 100% w HTMLu, to mija się z celem :)
Aha gify zajmowałyby dużo więcej bo toto ma więcej kolorków :) sparawdzałem. Teraz szykuje menu. |
Ekhm, założymy się?? Gifa da sie ak skompresować, coby miał 3 kolorki... trzeba tylko umieć (lub mieć choćby Paint Shop Pro 7.01 lub nowszy- jak w starszych, to niewiem).
Aha- Irv, więcej ten topik osób tu zobaczy, niż kopię posta w cechu łebmajstrów.. nieststy :(
___________ "Imagine there's no heaven,
It's easy if you try." |
|
Powrót do góry
|
|
|
Mr. Rabbit
|
|
|
|
MiB (cytat): |
Aha gify zajmowałyby dużo więcej bo toto ma więcej kolorków :) sparawdzałem. Teraz szykuje menu. |
Ekhm, założymy się?? Gifa da sie ak skompresować, coby miał 3 kolorki... trzeba tylko umieć (lub mieć choćby Paint Shop Pro 7.01 lub nowszy- jak w starszych, to niewiem).
|
Dokładnie. Gify właśnie mają mniej kolorów, przez co zajmują mniej miejsca oraz są szybciej ładowane. Obrazki tracą w ten sposób na jakości, no ale coś za coś. Dlatego też poleciłem Ci Gifa albowiem na przykład w menu jak są odnośniki do stron to po co mają być w JPG'ach, zmniejszyć kolory zapisać w gifach. Przy większej ilości na prawdę widać różnice przy ładowaniu strony :D.
Pozdro
Kosnik King, 19 Skryba Imperium Kinugów
___________ Mimo wszystko dzięki Ci Hetmanie :) a mnie i tak możecie powiesić jak Skrytobójce. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Irvin
|
Wysłany: 30 marca 2004 Projekt X
|
|
|
GIF - format kompresji obsługujący max 256 kolorów :) nie nadaje się do rozmytych obrazków :) te gify po kompresji photoshopem7 i image optimizerem zajmowały po 2-3 kb. więcej niż jpgi kompresowane photoshopem7 i JPG-optimizerem :) JPG, to format do zapisywania rozmytych grafik bo działa na zasadzie uśrednienia tzn. pixele są uśredniane względem pikseli z nimi sąsiadujących, przez co nie nadaje się on do zapisu obrazków z ostrymi krawędziami, a takich na tej stronie NIE MA (nawet napis jest rozmyty) zresztą grafika tej strony zajmuje już jakieś 20 kb. I jest sens męczyć się bardziej? A co do htmli, to dlaczego nie dawać poszczególnych artykułów w oddzielnych plikach html?
P.S. Nie wiem co jest z tym layem, u mnie na operze działa super a Explorer to wszystko przestawia. Popracuje nad tym dzisiaj i zobaczę co da się zrobić.
|
Powrót do góry
|
|
|
MiB
|
Wysłany: 30 marca 2004 Projekt X
|
|
|
2. Ok, z grafiką rozumiem.
3.
Aco do htmli, to dlaczego nie dawać poszczególnych artykułów w oddzielnych plikach html? |
Pomyślmy- masz do wyboru- pisanie wszystkiego ręcznie w HTMLu, podsłyanie komuś do złożenia lub użycie prostego formularza, który 3ma all w bazie, a po kliknięciu 1 przycisku sam skłąda i wysyła do odbiorców- hmm... co lepsze... :)
4. "Ostatniego Samuraja" się naoglądałeś :P
___________ "Imagine there's no heaven,
It's easy if you try." |
|
Powrót do góry
|
|
|