Autor |
Wiadomość |
Mr. Rabbit
|
Wysłany: 10 kwietnia 2004 Buty, spodnie, bluza, płaszcz z kapturem...
|
|
|
Trochę czasu w siecii już spędziłem. Ostatnio zacząłem przeszukiwanie siecii w celu znalezienia jakiś materiałów dotyczących strojów fantasy. Myślałem, że nie będzie z tym problemu i coś się znajdzie. Niestety okazuje się, że jeżeli ktoś chce mieć swój strój to musi nie dość, że uszyć sobie sam (choć ja nie widzę innej możliwości) to jeszcze liczyć na własną wyobraźnie i wiedze. Chciałem się dowiedzieć jak się do tego zabrać... jaki materiał mi jest potrzebny, jakie przyżądy i znaleźć jakiś wzór albo cokolwiek.... niestety, w siecii nic nie znalazłem :(.
Dlatego postanowiłem stworzyć ten temat, gdzie ktoś kto cokolwiek wie oszyciu, albo znalazł coś na ten temat, a może nawet już robił taki strój. Żeby podzielił się swoją wiedzą. Czekam na Wasze informacje.
Pozdro
Kosnik King, 19 Skryba Imperium Kinugów
___________ Mimo wszystko dzięki Ci Hetmanie :) a mnie i tak możecie powiesić jak Skrytobójce. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Farmerus
Skąd: ciało z Wrocławia; serce z Taur Urgos; dusza wciąż błądzi
|
|
|
|
Coś kiedyś gzieś słyszałem, że Giater i Rajst uszyli sobie płaszcze w klimacie fantasy.
Nie jestem pewien, czym słyszał dobrze, ale zapytać ich zawsze możesz... :oops: :D
___________ nie ma lekko |
|
Powrót do góry
|
|
|
jOjO
|
|
|
|
zamiast ich irytować ;)
lepi zajrzyj tutaj!
___________ Baruk Khazad! |
|
Powrót do góry
|
|
|
Mecku
|
|
|
|
Mr. Rabbicie, też szukałem czegoś takiego i w końcu znalazłem na świetnej stronie fantasy www.gildia.com To będzie gdzieś na Gildia Rycerska czy jakoś tak :P . Pochwalę się że zrobiłem sobie już kolczugę :) .
___________ Wolę żałować niepomyślnych wyników niż wstydzić się odniesionego zwycięstwa
/Aleksander Wielki/ |
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
|
|
|
Dopiszę parę rzeczy: Kolczuga łańcuchowa(dla tych dbających o bezpieczeństwo), płaszcz z kapturem to peleryna częściej, choć płaszcze też :wink: , bluza to zbyt współczesne obreślenie, raczej koszula, tunika, kaftan... Buty raczej do kolan(na długość), oraz wszelkiego rodzaju togi. Ubrania raczej z takich materiałów jak płótno, szkóry zwierzęce, być może bawełena, wełna, len, czy dla bogatszych jedwab.(na pewno bez takich materiałów jak dżins czy nylon :wink: )
___________ From the beginnin' to end
Losers lose, winners win
This is real, we ain't got to pretend
The cold world that we in
Is full of pressure and pain
I thought it would chane
But its stayin' the same |
|
Powrót do góry
|
|
|
Voldo
|
Wysłany: 15 maja 2004 Buty, spodnie, bluza, płaszcz z kapturem...
|
|
|
Polecam zajrzeć na ALLEGRO, gdyż znajduję się tam sporo przedmiotów związanych z rycerstwem. Nawet jeśli nie chcecie nic kupić zamieszczone zdjęcia pomogą w samodzielnym wykonaniu rzeczy. Sama kupiłam kiedyś sakiewkę i treningowy miecz.
:arrow: http://www.allegro.pl/showcat.php?id=3722&order=t&view=gtext
Na wypadek gdyby linki nie działały podaję kategorię: Allegro > Antyki i Kolekcje > Militaria > Paramilitarne > Rycerstwo
:arrow: http://www.allegro.pl/showcat.php?id=3690&order=t&view=gtext
Allegro > Antyki i Kolekcje > Militaria > Broń
___________ "Cum tacent, clamant" - Milczenie jest wymowniejsze od słów |
|
Powrót do góry
|
|
|
jOjO
|
Wysłany: 15 maja 2004 Buty, spodnie, bluza, płaszcz z kapturem...
|
|
|
ja dodam od siebie, że są osoby - m.in. Giater - ftóre mogłyby dość łatwo nawiązać kontakt z rzemieśnikami zajmującymi się wytwarzaniem tego typu akcesoriów
ale to wymaga konkretów! ze strony zainteresowanych...
___________ Baruk Khazad! |
|
Powrót do góry
|
|
|
Mr. Rabbit
|
Wysłany: 16 maja 2004 Buty, spodnie, bluza, płaszcz z kapturem...
|
|
|
Od jakiegoś czasu co kilka dni wchodzę na allegro i rozważam kupno katany, która dla wizerunku skrytobójcy będzie się najlepiej prezentować... problem jako tako niestety jest z funduszami :(... i najprawdopodobniej zakupu dokonam dopiero w Lipcu :(..., ale na pewno będę miał... :D Większy problem jak na razie stanowią sztylety :( i odpowiedni płaszcz..., ale jeśli jeszcze nie w tym to w przyszłym roku planuje mieć cały strój skrytobójcy od butów po kaptur łącznie z uzbrojeniem :D:D:D.... szkoda, że nie wyrobię się na konwent :(, ale co będę miał z pewnością zabiorę albo ubiorę ;).
Pozdro
Kosnik King, 19 Skryba Imperium Kinugów
aukcja na allegro:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24968243
Czyż ta katana nie jest piękna ;)
___________ Mimo wszystko dzięki Ci Hetmanie :) a mnie i tak możecie powiesić jak Skrytobójce. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Tarband
Wysłany: 16 maja 2004 Buty, spodnie, bluza, płaszcz z kapturem...
|
|
|
Konwent.
Z rozmów przeprowadzonych na którymś spotkaniu warszawskim wynika że przyjazd na Konwent z uzbrojeniem raczej jest bezcelowy. Więcej informacji może udzielić Waylander.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Mr. Rabbit
|
Wysłany: 7 stycznia 2005 Buty, spodnie, bluza, płaszcz z kapturem...
|
|
|
Tarband...
przypomina mi się Twój strój z konwnetu :). Czy mógłbyś Ty, a najlepiej Arvilla napisać z jakiego materiału płaszcz został zrobiony i mniej więcej w jaki sposób :)? Muszę zacząć się brać na full za strój skoro na Konwent ma być gotowy :P. Obiecałem, że w tym roku będzie i chciałbym słowa dotrzymać.
Przede wszystkim chodzi mi o materiał. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie co do materiału to prosiłbym bardzo, bo ja się kompletnie nie znam. Jakie materiały nie przemakają? To ma byćp ożądny płaszcz skrytobójcy z kapturem.
Zdravim
Mr. Rabbit
|
Powrót do góry
|
|
|
Grenadier
|
Wysłany: 7 stycznia 2005 Buty, spodnie, bluza, płaszcz z kapturem...
|
|
|
Fakt, zaczać by warto już się szykować :)
___________ Będziemy się żegnać... |
|
Powrót do góry
|
|
|
Mortai
|
Wysłany: 5 lutego 2005 Buty, spodnie, bluza, płaszcz z kapturem...
|
|
|
Dobra ta pelerynka... Dzięki mości JOJO:):):)
___________ HoMM sweet HoMM
Powiedzcie, kogo mam zlikwidować. Z chęcią pomogę... :) |
|
Powrót do góry
|
|
|
Tarband
|
|
|
Ceadmill
Coż mój płaszcz ze skóry antylopy podobno był zrobiony. Mnie się podobał bo nieprzemakalny a na Linkowni wody mnóstwo.
A najlepszy z wełny jako Giater pisze w Bibliotece akademickiej tam można więcej poczytać.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Mr. Rabbit
|
|
|
|
A ja w końcu trafiłem na allegro na dział o rycerstwie... Mam zamiar spróbować skontaktować się z kilkoma miłośnikami tego hobby i może udzielą jakiś wskazówek, informacji... a może w ostateczności jak zwykły "poszukiwacz przygód" po prostu coś kupie :P.
Zdravim
Mr. Rabbit
|
Powrót do góry
|
|
|
Mortai
|
Wysłany: 14 marca 2005 Buty, spodnie, bluza, płaszcz z kapturem...
|
|
|
Patrząć po allegro, stwierdziłem, że mając z 3000 - 4000 zł to można kupić sobie dobrą zbroję (prawie pełną), płaszcz i do tego miecz (nawet z tarczą). Po prostu genialnie. Tylko że kasy ni ma:()
|
Powrót do góry
|
|
|
Mr. Rabbit
|
Wysłany: 14 marca 2005 Buty, spodnie, bluza, płaszcz z kapturem...
|
|
|
Tak. też czasem obserwuje takie aukcje... tylko nie kupujcie rzeczy tanich bo to lewizna ;). Jak kupić to pożądne, a nie chce żebyście się rozczarowali jak otrzymacie przesyłkę z "czymś" w środku co wygląda tylko jak miecz na przykład.
Zdravim
Mr. Rabbit
|
Powrót do góry
|
|
|
Mortai
|
Wysłany: 18 marca 2005 Buty, spodnie, bluza, płaszcz z kapturem...
|
|
|
Chociaż w pewnym sensie w Malborku (to blisko ode mnie bo mieszkam w Elblągu) można kupic sobie ładny miecz wcale nie drożej niż na Allegro. (chyba jak ostatnio byłem, miecz dwu-ręczny był po 300 zl).
|
Powrót do góry
|
|
|
Lory
|
Wysłany: 18 marca 2005 Buty, spodnie, bluza, płaszcz z kapturem...
|
|
|
:) a jak ktoś mieszka lub bywa czasem w Krakowie niech zaglądnie pod halę targową w weekend tam czasem można spotkać ludzi sprzedających miecze czy też inne części oręża 'nowe' lub też do odnowienia
___________ "Krew, krew, krew
Wrogów wsiąka w ziemię.. "
'Siewca wiatru' |
|
Powrót do góry
|
|
|
Lucas
|
Wysłany: 20 marca 2005 Buty, spodnie, bluza, płaszcz z kapturem...
|
|
|
www.goods.pl - sklep internetowy, zbroje, ubiory, topory, miecze (np. fantasy)
___________ "Carpe Diem" |
|
Powrót do góry
|
|
|
Lory
|
|
Powrót do góry
|
|