Autor |
Wiadomość |
Zielevitz
|
Wysłany: 23 czerwca 2004 Testy jednostek!
|
|
|
Ok! Tutaj możecie sie w spokoju kłócić i nikt wa nie przeszkodzi! Ja sam dodam od siebie to:
Skorpena walczy z Irfytem
Ifryt Z czarnym rycerzem
Czarny rycerz ze Skorpeną
Walczą po 4 razy
Pierwszą walke wygrywa 4 razy skorpena
Drugą 4 razy czarny rycerz
Trzecią 3 razy skorpena i Raz czarny rycerz dzięki 2x damage (fuksem w miał w 2 lub 3 atakach pod rząd)
to mówi już samo za siebie
___________ http://losux.prv.pl
http://userfriendly.pl
zarębiste - mówie wam :D |
|
Powrót do góry
|
|
|
Coyote
|
|
|
|
Jejq,
Radze poprawić błędy ort, błędy inter. itp. Bo, chce mi się płakać i nie wiem czemu, ale to chyba ty mnie do tego doprowadziłeś :lol:
Zagłosowałem na skorpene !
Jest ona najlepsza, przecież to widać
Czarny rycerz wygra z szczęściem, czyli kiedy będzie miał podwójny atak !
Testów nawet nie ma po co robić. Bo wystarczy spojrzeć na statsy, a co do przydatności w walce, to zależy od szczęścia rycerza !
Była jeszcze kłótnia: szary elf vs cerber:
Moim zdaniem oboje zasługują na pochwałę !
Nie ma się co spierać!
Cerber dobrze walczy wręcz jako jednostka poziomu 3
Szary elf lepiej się sprawdza w dużej wojnie ! tzn. pełne sloty vs pełne sloty :twisted:
I po co tyle afery ? :?:
A teraz pytanie: Czy bazyliszek się przydaje? zamiana w kamień. Przydatna?
Pozdrawiam
___________ Powinieneś coś zrobić, zanim włączy się wygaszacz ekranu! |
|
Powrót do góry
|
|
|
Roodeck
|
|
|
|
Super temat!
A wiec do rzeczy,postanowiłem sam zrobić obiektywny test.Oparłem się na założeniu ze nie jest najważniejszy pojedynek dwóch ocenianych jednostek.Wazniejsze wg.mnie są ich wyniki w walce z różnymi jednostkami , róznych poziomów. Zrobiłem po 4 walki w każdym teście,oceniałem władcy mroku i skorpeny królewskie.Jednostkami testowymi były behemoty,wiwerny,enty,bazyliszki,urukowie,krasnoludy i gremliny(oczywiście ulepszone).Wyniki sa takie że z jednymi jednostkami lepiej radza sobie skorpeny z innymi władcy mroku a niekiedy wyniki sa podobne(1 raz lepszy władca,3 remisy,3 razy lepsza skorpena).Ogólnie przewage ma skorpena, ale nie mozna powiedzieć ze jest zawsze lepsza.
PS.Co na to Wielki Tester Haav Gyr?
___________ Visca el Barça! |
|
Powrót do góry
|
|
|
Aerdil
|
|
|
|
Zarówno meduza jak i bazyliszek są przeciętnymi jednostkami na swoich poziomach, jeśli chodzi o ich zamiany w kamień to ja jakoś specjalnie ich przydatności nie zauważyłem, raz na 100 walk może to miało jakieś większe znaczenie.
Jeśli chodzi o skorpene i czarnego rycerza to skorena jest lepsza ale tylko teoretycznie.zatem zagłosowałem na czarnego rycerza.
___________ nie inaczej |
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
|
|
|
1) ankieta chyba już tutaj nie potrzebna :wink:
Bo wioski i tak wyciągnie każdy sam.
2)Przeniesiony:
Dobra chcieliście prawdziwej walki i sprawdzenia z innymi jednostkami??
Proszę bardzo, właśnie grałem:
Ja armia:
20 Archaniołów
35 Przerazy Królowe
50 Ptaków Gromu.
Przeciwnik:
20 Starożytnych Behemothów
35 Upiornych Rycerzy
50 Minotaurów Królów.
Bez magii oraz umiejętności drugorzędnych.
Wynik? Oczywiście wygrana moja, a zostało mi 11 Archaniołów, 19 Ptaków Gromu, 21 Przerazy Królowe. :P :P
II test:
Moja armia
20 Archaniołów
35 Przerazy Królowe
50 Ptaków Gromu
Przeciwnik:
20 Starożytnych Behemotów
35 Upiornych Rycerzy
50 Potężnych Gorgon
Wyniki:
Moja wygrana, a zostało mi 5 Archaniołów, 35 Przerazy Królowe :!: , 11 Ptaków Gromu.
III test:
Moja armia
20 Archaniołów
35 Przerazy Królowe
50 Ptaków Gromu
Przeciwnik:
20 Starożytnych Behemotów
35 Sułtańskich Ifrytów
50 Potężnych Gorgon
Wynik:
Moja wygrana, a zostało mi 11 Archaniołów, 32 Przerazy Królowe, 21 Ptaków gromu :P
IV Test(special for Gollum)
Moja armia
20 Archaniołów
35 Przerazy Królowe
50 Ptaków Gromu
Przeciwnik
20 Tytanów
35 Upiornych Rycerzy
50 Potęznych Gorgon
Wynik:
Moja wygrana :P zostało mi 9 Archaniołów i 14 Przerazy Królowe.
Mam sejwy jeśli ktoś nie wierzy.
___________ From the beginnin' to end
Losers lose, winners win
This is real, we ain't got to pretend
The cold world that we in
Is full of pressure and pain
I thought it would chane
But its stayin' the same |
|
Powrót do góry
|
|
|
Roodeck
|
|
|
|
Haav Gyr (cytat): |
|
Nie dziwie sie twoim wynikom ponieważ archanoły to najlepsza jednostka a skorpeny w dużej części przypadków są najlepsze z jednostek 6 poziomu(ale nie zawsze,patrz wyżej).
___________ Visca el Barça! |
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
|
|
|
Te testy są odpowiedzią na opinie innych, którzy mówili o rzekomej sile jadnostek takich jak Ifryt, czy Minotaur, ale również na zarzuty że pojedynki 1 na 1 są nie obiektywne, więc proszę bradzo wyniki są jasne.
Losers lose, winners win
I thought it would chane
|
Powrót do góry
|
|
|
Ghost
|
|
|
|
W archiwach Forum Twierdzy Smoka imć KeNZi i Elias zrobili takie testy. 100 na 100, żadnych morale, bohaterowie ze zdolnościami dającymi przyrost kasy itp.
Z tego co pamiętam, to test wygrała skorpena - czarny rycerz miał w dwóch walkach pecha i nie trafił mu się double damage. Ifryt wyleciał gdzieś na piątym czy czwartym miejscu.
___________ Zaśmiecam język z lubością
Znieprawiam, do złego kuszę
Zakusy mam bolszewickie
I sączę jad w młode dusze
fragment wiersza J. Tuwima |
|
Powrót do góry
|
|
|
Coyote
|
|
|
|
IV Test(special for Gollum)
Moja armia
20 Archaniołów
35 Przerazy Królowe
50 Ptaków Gromu
Przeciwnik
20 Tytanów
35 Upiornych Rycerzy
50 Potęznych Gorgon
Wynik:
Moja wygrana :P zostało mi 9 Archaniołów i 14 Przerazy Królowe.
|
"special for Gollum"? Jakby co to ja nie mówiłem, że tytan jest najsilniejszy(bo nie znajdziesz żadnego takiego posta). Po drugie SKORPENA JEST LEPSZA ! Co moja wygrana? Czy ja tu czegoś nie rozumiem?? !!!!!!
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
|
|
|
A zamek marzeń??? :wink:
Losers lose, winners win
I thought it would chane
|
Powrót do góry
|
|
|
Aerdil
|
|
|
|
W zamku marzeń to trzeba było mieć jakiegoś silnego strzelającego i wypadło na tytana. Chociaż i tak jest bardzo dobry, dziwi mnie, że tytan i hydra nie dostały żadnego głosu w ankiecie na jednostke 7 poziomu.
___________ nie inaczej |
|
Powrót do góry
|
|
|
Elias
Wysłany: 24 czerwca 2004 Testy jednostek!
|
|
|
Rudon (cytat): |
Super temat!
Wazniejsze wg.mnie są ich wyniki w walce z różnymi jednostkami , róznych poziomów. Zrobiłem po 4 walki w każdym teście,oceniałem władcy mroku i skorpeny królewskie.Jednostkami testowymi były behemoty,wiwerny,enty,bazyliszki,urukowie,krasnoludy i gremliny(oczywiście ulepszone). |
Tylko dlaczego do testów wybrałeś prawie wyłacznie tylko bardzo słabe jednostki w swoich poziomach (tylko behemoth to wyjątek)?
W walce z jednostkami innych poziomów to wynik jest zwykle z góry wiadomy, z nizszymi poziomami się wygrywa (a czy straci się przy tym 5, 10 czy 20% jednostek, to nie ma aż tak wielkiego znaczenia w walce), z wyższymi się przegrywa (nie sądzę, że udało ci sie pokonać behemothy, no chyba że dałeś dużo większa ilość skorpen i władców, niż behemothów), jedynie wynik pojedynku z tym samym poziomem nie jest pewny, ale akurat wybrałeś mało wymagającego przeciwnika tutaj.
1) ankieta chyba już tutaj nie potrzebna :wink:
Bo wioski i tak wyciągnie każdy sam.
2)Przeniesiony:
Ja armia:
20 Archaniołów
35 Przerazy Królowe
50 Ptaków Gromu.
Przeciwnik:
20 Starożytnych Behemothów
35 Upiornych Rycerzy
50 Minotaurów Królów.
Bez magii oraz umiejętności drugorzędnych.
Wynik? Oczywiście wygrana moja, a zostało mi 11 Archaniołów, 19 Ptaków Gromu, 21 Przerazy Królowe. :P :P |
Czy twoim przeciwnikiem był komputer? Bo jesli tak, to równie dobrze mógłbyś się z nim zamienić armiami i pewnie też byś wygrał, może z większa trudnością i większymi stratami.
Ghost (cytat): |
W archiwach Forum Twierdzy Smoka imć KeNZi i Elias zrobili takie testy. 100 na 100, żadnych morale, bohaterowie ze zdolnościami dającymi przyrost kasy itp.
Z tego co pamiętam, to test wygrała skorpena - czarny rycerz miał w dwóch walkach pecha i nie trafił mu się double damage. Ifryt wyleciał gdzieś na piątym czy czwartym miejscu. |
Ja tam robiłem testy własne, bo nie spodobały mi się wyniki testów, które były na heroes.wr.pl (jak ktoś wynik walki uzaleznia od dodatkowych ataków od morale, to test jest mało wiarygodny).
A wyniki walk na poziomie szóstym były u mnie takie:
1. Naga queen - 7,75 wygranych (te ,75 to walka z dread knightem, mniej wiecej w tylu procentach tych walkach wygrywa)
2. Dread knight - 7,25 wygranych
3. Champion i Efreet - po 5 wygranych
5. Unicorn i Magic elemental - po 3 wygrane
7. Scorpicore - 2 wygrane
8. Wyvern - 1 wygrana
9. Cyclop - 0 wygranych
___________ There can be only one! |
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
|
|
|
Elias (cytat): |
Czy twoim przeciwnikiem był komputer? Bo jesli tak, to równie dobrze mógłbyś się z nim zamienić armiami i pewnie też byś wygrał, może z większa trudnością i większymi stratami. |
Zamieniłem się miejscami, ale przegrywam(co było do przewidzenia). Głónwną przyczyną są Przerazy, które wymiatają i zostają po walce.
Cytat: |
(jak ktoś wynik walki uzaleznia od dodatkowych ataków od morale, to test jest mało wiarygodny). |
Owszem dotyczy to większości jednostek, które testuje się przy neutralnym morale. Ale nie Minotaury Króle i Archanioły, bo ten pierwszy ma zdolność pozytywnego morale, a Archanioł zwiększa morale swojej armii o 1, więc tych zdolności nie możesz wykluczyć.
Patrząc teraz na Cerbera, Arcydiabła i Przerazę Królową, dochodzę to prostego wniosku zdolność blokowania Kontrataku to chyba najlepsza umiejętność jednostek w H3.
Losers lose, winners win
I thought it would chane
|
Powrót do góry
|
|
|
Zielevitz
|
|
|
|
Już wiem jak uargumentować wyższość przerzy nad czarnym rycerzem (ulepszone ofkoz):
Czarny rycerz może wygrać z Przerazą tylko wtedy gdy będzie miał pare razy pod rząd 2x damage ponieważ na 1 atak czarnego rycerza przypadają 2 taki przerazy która blokuje kontratak, jednym słowem Przeraza atakuje 2 razy częściej więc jedyną szansą czarnegorycerza jest razy mocniej co się zdarza rzadko a blokada kontrataku jest zawsze!
|
Powrót do góry
|
|
|
Elias
|
|
|
Zielevitz (cytat): |
Już wiem jak uargumentować wyższość przerzy nad czarnym rycerzem (ulepszone ofkoz):
|
Chyba pomyliłeś wątki, bo dyskusja na temat ulubionych jednostek jest gdzie indziej. Tu piszemy o testach i ich wynikach, a jakoś nikomu nie wyszło w testach, żeby Dread knight był lepszy. I tego argumentować jakoś dodatkowo nie trzeba. No chyba, że chcesz wszcząć tu jakąś kłótnię.
|
Powrót do góry
|
|
|
Zielevitz
|
|
|
|
Tyle że twn wniosek wycignąłem na podstawie.... TESTU, po co testować w neiskończoność jak wystarczy pare razy i chwilke pomyśleć ;)
|
Powrót do góry
|
|
|
Coyote
|
|
|
|
Nie można określić najlepszej jednostki. Za jakieś testy czy statsy. To wszystko zależy od PRZYDATNOŚCI ! Rudon np. uważa, że czarny rycerz jest najlepszy. A to dlatego, że ta jednostka przynosi szczęście i jest przydatna w walce.
|
Powrót do góry
|
|
|
Elias
|
|
|
Gollum (cytat): |
Nie można określić najlepszej jednostki. Za jakieś testy czy statsy. To wszystko zależy od PRZYDATNOŚCI ! Rudon np. uważa, że czarny rycerz jest najlepszy. A to dlatego, że ta jednostka przynosi szczęście i jest przydatna w walce. |
Można określić najlepszą jednostkę ustalając jakieś kryteria tego wyboru. Jeśli za kryterium uznamy: najlepsza w walce z jednostkami tego samego poziomu, to statystyki i testy dokładnie nam te najlepsze jednostki pokażą.
A jest to już istotny element przydatności jednostek. Nie wszystkiego da się w ten sposób zmierzyć, ale jeśli ktoś określa jakąś jednostkę jako najlepszą, to niech powie według jakich zasad uznał właśnie tę jednostkę za najlepszą, bo twierdzenie, że coś jest przydatne w walce nie mówi wiele, wszystkie jednostki są przydatne, ale bez określania dokładnego sposobu wyznaczania tej przydatności to jest tylko subiektywna ocena, czyli bardziej wskazanie jednostek ulubionych, a nie najlepszych.
I od kiedy to Czarny rycerz przynosi szczęście? W H3 mamy tylko jednostke, która przynosic pecha, ale szczęścia to żadna nie zwiększa.
|
Powrót do góry
|
|
|
Elias
|
|
|
Tyle że twn wniosek wycignąłem na podstawie.... TESTU, po co testować w neiskończoność jak wystarczy pare razy i chwilke pomyśleć ;) |
Znając parametry i specjalizacje jednostek, to w ogóle nie ma potrzeby testować. Wystarczy chwilę policzyć. A testy mozna użyć do weryfikacji, czy deklarowane w dokumentacji zdolnosci jednostek faktycznie działaja dokładnie tak, jak to jest tam opisane.
|
Powrót do góry
|
|
|
Dagon
|
Wysłany: 29 czerwca 2004 Testy jednostek!
|
|
|
Czarny rycerz może wygrać z Przerazą tylko wtedy gdy będzie miał pare
razy pod rząd 2x damage ponieważ na 1 atak czarnego rycerza przypadają 2 taki przerazy
która blokuje kontratak, jednym słowem Przeraza atakuje 2 razy częściej więc jedyną
szansą czarnegorycerza jest razy mocniej co się zdarza rzadko a blokada kontrataku jest
zawsze! |
Dokładnie.
Ale podczas walki kiedy wszystkie sloty są zapełnione to działa inaczej.
Przecież nie zawsze jest tak, że jednostka 6-go poziomu atakuje na inną jednostkę 6-go
poziomu.
Nieraz lepiej pozbyć się wcześniej większej ilści jednostek poziomu niższego(lub
wyższego)niż ustawiać jednostki (nasze i przeciwnika)parami wedlug poziomów.
___________ Brak inteligentnego pomysłu na podpis |
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
Wysłany: 29 czerwca 2004 Testy jednostek!
|
|
|
Wiesz o jakich testach mówimy?? :wink: Test właśnie polega na tym by porównać 2 jednostki tego samego poziomu, nie 5 czy 8, ale pojedynek 1 na 1.
Losers lose, winners win
I thought it would chane
|
Powrót do góry
|
|
|
Dagon
|
Wysłany: 30 czerwca 2004 Testy jednostek!
|
|
|
Można robić testy i porownywac każdą jednostkę do każdej. Ale nie zawsze testy mogą być Wiarygodne. Niektorych umiejętności jednostek nie można przetestować.
:P
Oczywiście nie przeczę że większość można przetestować ale trzeba zachować do tego pewien dystans...[/b]
___________ Brak inteligentnego pomysłu na podpis |
|
Powrót do góry
|
|
|
Coyote
|
|
|
|
Dagon--> popracuj nad ortografią, a Ty Zielevitz mógłbyś spojrzeć chociaż :)
Pozdrawiam
ZIELEVITZ: Heh Gollum nie jestem tobą :P widziałem to co sie dzieje na niehirołsowych i mnie to osobiście strasznie wkurza takie poprawianie i podpisy 1 ORT!!!-GollumJeśli ktoś ma taką ortografie to jego sprawa no nie?
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
|
|
|
A ja jestem za Gollumem, bo ma rację. Żadana dysleksja nie jest usprawieliwieniem, jeśli ktoś ma problem to może wklejać to co napisał do Worda :P . Albo wziąć słownik.
Losers lose, winners win
I thought it would chane
|
Powrót do góry
|
|
|
Coyote
|
Wysłany: 1 lipca 2004 Testy jednostek!
|
|
|
Elias (cytat): |
I od kiedy to Czarny rycerz przynosi szczęście? W H3 mamy tylko jednostke, która przynosic pecha, ale szczęścia to żadna nie zwiększa. |
Hehe, nie chodzi tu o szczęście w H3, tylko na realu :) Np. Porcelanowy słonik niektórym ludziom przynosi szczęście :P
Pozdrawiam
|
Powrót do góry
|
|
|