Witaj na Starym Forum Jaskini Behemota.
Zostało Ono stworzone przez ixcesala z uwagi na problemy z forum Ezboard 10 grudnia 2002. Służyło Jaskiniowcom
dzielnie do sierpnia 2005 roku, kiedy to dominium i podwładnych Behemota dotknął Wielki Trek, po którym przez 10 miesięcy
Jaskinia nie funkcjonowała.
Wszystkim, którzy przyczynili się do rozwoju Imperium Jaskini Behemota, zarówno poprzez pracę techniczno-graficzną, jak i
osobom które współtworzyły klimat - dziękujemy.
Zapraszam do obejrzenia tego swoistego muzeum, które wiąże się ze wspaniałymi wspomnieniami niemałej części Jaskiniowców.
Kasztelan Crazy
Wróć do strony głównej Jaskini Behemota.
Autor |
Wiadomość |
Anonymous
Wysłany: 18 września 2004 Brak równości WAŻNE, PROSZĘ SZYBKO ODPOWIEDZIEĆ
|
|
|
Muszę stwierdzić z przykrością, że w osadzie są "równi" i "równiejsi". Mam oczywiścię na myśli grupę JASKINIOWCY - są oni określani jako "pełnoprawni mieszkańcy imperium". Wobec tego ja i Sharwyn jesteśmy gorsze, bo nie należymy do tej grupy. Najlepsze jest to, że "grupa jest zamknięta, nowi członkowie nie będą przyjmowani". Czy w osadzie jest potrzebna rewolucja, tak jak we Francji, żeby ktoś zwrócił na to uwagę?
|
|
Powrót do góry
|
|
|
jOjO
|
Wysłany: 18 września 2004 Brak równości WAŻNE, PROSZĘ SZYBKO ODPOWIEDZIEĆ
|
|
|
Neela (cytat): |
Muszę stwierdzić z przykrością, że w osadzie są "równi" i "równiejsi". |
a to się Aiwe zdziwi!
Mam oczywiścię na myśli grupę JASKINIOWCY - są oni określani jako "pełnoprawni mieszkańcy imperium". |
a to!
cóż, gdyby się kciało czytać dekrety a szczególnie w tym przypadq adekwatny Dekret o Jaskiniowcach, to by może i problemów nie było...
Wobec tego ja i Sharwyn jesteśmy gorsze, bo nie należymy do tej grupy. |
nie da sie ukryć!
Najlepsze jest to, że "grupa jest zamknięta, nowi członkowie nie będą przyjmowani". |
coż, tu moge tylko ubolewać nad faktem, że tłumaczenie jest nietrafione
powinno brzmieć
"grupa jest zamknięta, nowi członkowie nie będą przyjmowani automatycznie, a po zatwierdzeniu przez moderatora grupy"
Czy w osadzie jest potrzebna rewolucja, tak jak we Francji, żeby ktoś zwrócił na to uwagę? |
co jes potrzebne Osadzie, to zgłoście Aiwemu i Eniowi
ale mogę Was zapewnić, że z ogromną satysfakcją podeślę im wszystko co mam by skąpać r*cje we krwi!
___________ Baruk Khazad! |
|
Powrót do góry
|
|
|
jOjO
|
Wysłany: 20 września 2004 Brak równości WAŻNE, PROSZĘ SZYBKO ODPOWIEDZIEĆ
|
|
|
dopisane po ostudzeniu emocji,
za przyjacielską podpowiedzią (dziekuję!)
Brak równości jest jednym z filarów Imperium Jaskini Behemota. Nie jest ono bowiem oparte na egalitaryzmie (który łatwo wyradza się w równanie w dół i bylejakość), ale na elitaryzmie. Toteż orwellowska nowomowa o równych i równiejszych nie ma tu zastosowania; nazwijmy rzecz po imieniu: są osoby wyżej i niżej stojące w jaskiniowej hierarchii - i basta!
Imperialna elita ma jednak charakter otwarty! Każdy i każda przez własne zaangażowanie może wykazać, że godzien jest awansu w hierarchicznej drabinie - i awans ten otrzyma. Miejsce na górze łatwo też stracić. Bycie wysoko nie tylko nie chroni przed odpowiedzialnością za swoje słowa i czyny, owszem, im ktoś wyżej zasiada, tym więcej w tej materii się od niego wymaga. Były osoby znane niegdyś w naszej społeczności i szanowane, których imienia żaden szanujący sie mieszkaniec Imperium nie wymówi, by nie splamić się samym ich wspomnieniem.
Jeśli zaś chodzi o zbrodniczą rewolucje antyfrancuską i jej hasła, to w Jaskini zamiast wolności i swawoli uznajemy Boga (niekonieczie osobowego, rozumianego raczej jako niewzruszone źródło zasad moralnych); zamiast poniżającej wszystkich równości promujemy Honor, zaś nieokreślone braterstwo nie zastąpi u nas Ojczyzny, czyli poczucia przynależności do wspólnoty, jaką jest IJB.
___________ Baruk Khazad! |
|
Powrót do góry
|
|
|