Autor |
Wiadomość |
Acid Dragon
|
Wysłany: 12 marca 2005 Przychodzi Gem do Sandro, czyli kampanie w HoMM V
|
|
|
Haav Gyr (cytat): |
Tylko tutaj jest pewien mały problem, świat AoW nigdy nie był tak szczegółowo i tak wiele razy opisywany w grach(przypominam że świat Herosów to 4 gry HoMM i 9 gier M&M) |
gwoli ścisłości:
9 grach MM, 4 podstawowych wersjach HoMM, 6 dodatkach, 8 częściach HC, Crusaders, Legends i Warriors, nie licząc wersji gier (i czasem innej fabuły) na inne platformy oraz fanowskich projektów i dodatków.
Inaczej mówiąc, a raczej podkreślając słowa Haava - aby stworzyć *dobrą* fabułę w HoMM5, będącą częścią sagi nie można graczowi, a tym bardziej autorom zostawiać zupełnie wolnej ręki.
___________ Neutralność nie zawsze jest możliwa... |
|
Powrót do góry
|
|
|
Banxee
|
Wysłany: 13 marca 2005 Przychodzi Gem do Sandro, czyli kampanie w HoMM V
|
|
|
I jeszcze King's Bounty;D chociaż nad tym można by było sięzastanowić czy to na pewno te same ery świata M&M (bo światy to chyba jeszcze te same) :P
Tak wogóle to niemożliwe żeby zabrakło Sandra, Crag Hacka lub Gem w H5! No i jeszcze zakończenie powinno być jedno, to ścieżek powinno być wiele. I nie podobają mi się wszystkie wątki fabularne od czasu H4. Albo cofnąć czas albo spowrotem otworzyć portale.
Pozdrowienia z wzgórz dalekich stąd
___________ In the Time of Hope somebody will defeat Me, but it's not this time and it's not your destiny! |
|
Powrót do góry
|
|
|
Gelu
|
Wysłany: 25 marca 2005 Przychodzi Gem do Sandro, czyli kampanie w HoMM V
|
|
|
Mi obojętnie, ale żeby był Gelu!!! :D
___________ Po śmierci rodziców chodzę w kapturze.|
__________|"""""""""""""""""""""""""""""
Gelu Knight |
|
Powrót do góry
|
|
|
Promilus
|
|
|
|
:/ A może mi powiesz, że Kilgor też powinien być? No bo w końcu jeśli Gelu przeżył zderzenie ostra mrozu i ostrza armagedonu to Kilgor jako twardy barbarzyńca chyba tym bardziej? Sandro czy Gem nie brali udziału bezpośrednio w zdarzeniach "Rozliczenia", tak samo Tarnum czy Mephala, albo Orrin...I to właśnie tacy bohaterowie powinni się ukazać w H5...IMO z podobnymi SPECJALNYMI zdolnościami, a nie różniących się tylko obrazkiem...H3 pod względem różnorodności bohaterów i ich taktyk jest najlepsza z całej serii, dlatego na tym powinien się opierać system bohaterów w H5...I do tego ulepszonym jak w WoGu <czyli np. Alamar ma 1/14 szans każdej rundy na rzucenie automatycznego Ice Bolta, jednostki 1 i 2 poziomowe Orris mogą latać, Zydar rzuca na swych wrogów pecha i zdobywa sporo zasobów...itp. itd.>. Już WoG na odpowiednich ustawieniach, z nowymi zdolnościami, czarami, jednostkami i zamkami byłby dla mnie całkiem niezłą namiastką Heroes 5.
___________ Moze zmienie cie w wampira...niee, za dobrze bys sie mial, wiec moze w ducha? Tez za dobrze, zrobie zatem z twoich martwych szczątek pięknego Ghoula-będziesz mi sluzył po wsze czasy... |
|
Powrót do góry
|
|
|
Haarald
|
|
|
|
Z tego co wiadomo wydarzenia w HoMM-IV przynajmniej te z podstawowej miały miejsce jakieś 10 lat po rozliczeniu. Przemawia za tym film, w którym anioł ratuje małą dziewczynkę, którą poznajemy potem jako Emilię Nighheaven.
Losy świata możnaby zatem przesunąć na następne 10-15 lat tyle, że komplikuje się sprawa z zamkami i magią. Oba te elementy tak niefortunnie podzielono według pewnej schematyki że trudno będzie tutaj dokonać zmian... wszak musi być jakieś wytłumaczenie tego co zaszło, choć z drugiej strony nie było podobnego wytłumaczenia w przypadku przejścia systemu magii z HoMM-III do HoMM-IV. Jednak powinno się to dokonać jako pewna rekompensata za zmianny jakie się dokonały w części IV.
Starzy bohaterowie powinni pozostać w HoMM-IV była ich przynajmniej połowa. Ja liczyłbym jeszcze na Lizzardów i Gnoll'i z dawnej Tatalii (Tiva, Broghild, Styg i inni). To że "walnęło" w Tatalii wcale nie musi oznaczać że tamtejsi mieszkańcy wyginęli całkowicie.
Jeszcze jedna ważna sprawa to przetasowanie zestawów stworzeń w zamkach... ja byłbym za tym aby przypominały te z części III. Wszak był to dobry podział.
Co do WoG-owania to z perspektywy czasu bardziej bym oczekiwał modyfikacji HoMM-IV w postaci Equlibrisa. Szkoda że nie mają pełnego kodu źródłowego bo mogliby poprawić wszelkie fatalne rozwiązania a nawet dołożyć parę zamków, zestawów czarów i bohaterów.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Promilus
|
Wysłany: 26 marca 2005 Przychodzi Gem do Sandro, czyli kampanie w HoMM V
|
|
|
Hmmm, jedno jest pewne, wszystkie kolejne części herosów rozgrywały się po wydarzeniach z części poprzednich, wyjątki stanowią np. dodatki, bo tutaj AB rozgrywa się po RoE, ale SoD rozgrywa się przed RoE...niemniej H IV <niezamierzone podobieństwo> rozgrywa się po Rozliczeniu, czyli nawet po AB i wszystkich <chyba> kronikach (a z nich właśnie można się dowiedzieć wszystkiego czego nie znajdziemy w AB/SoD)...<offtopic-znalazłem stronkę z kronikami w formacie h3c...mam wszystkie 8 na HDD, podobnie zresztą jak kampanie AB...jeśli ktoś chce to wyślę na maila>........H5 musi siłą rzeczy rozgrywać się po wydarzeniach z H4, tylko pytanie czy będzie w świecie H4 czy w świecie H3.
___________ Moze zmienie cie w wampira...niee, za dobrze bys sie mial, wiec moze w ducha? Tez za dobrze, zrobie zatem z twoich martwych szczątek pięknego Ghoula-będziesz mi sluzył po wsze czasy... |
|
Powrót do góry
|
|
|
Haarald
|
|
|
|
Grzebiąc dziś rano w edytorze nie omieszkałem zajrzeć w biografie bohaterów z kolejnych dodatków:
Cytat: |
Yrats Sippih jest Strażnikiem i najznamienitszym obrońcą Arbor'al, starożytnego królestwa elfów, sąsiadującego od wschodu z krainą Channon. Od pewnego czasu Yrats spogląda na swych ludzkich sąsiadów z rosnącą niechęcią. Ich całkowity brak szacunku dla sił Natury staje się ewidentny, a dowodów na to nie trzeba już szukać z dala od granic Arbor'al. |
"Tak wielu żywych, a tak mało czasu" - oto największa bolączka Barona Von Tarkina. Po długich dziesięcioleciach sprawowania władzy w swym niewielkim królestwie znudzony Baron postanawia oczyścić świat z istot żywych, wcielając je do swojej armii nieumarłych. |
.... zastanawiające nieprawdaż?
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Promilus
|
|
|
|
Nie widzę w tym nic dziwnego...poprostu to są bohaterowie którzy od urodzenia mieszkali na "nowej ziemi" i pewnie też były już tam królestwa, księstwa etc. To że uciekinierzy z Erathii znależli tam swój nowy dom nie świadczy że początki cywilizacji sięgają rozliczenia...bo są o wiele wcześniejsze. Jeśli jednak wszyscy bohaterowie z h3 których tak dobrze znamy (Gem, Sandro, Mephala, Crag Hack etc. ) pojawili się w nowym świecie to raczej niemożliwe będzie ich zobaczenie w h5 w Erathii co? No chyba że znowu doszło do jakiejś katastrofy, ale w to wątpię. Reptiloni powinni być, bo jak wiadomo skoro behemoty są w h4, hydry też to reszta tych paskud <heh> też powinna pojawić się ponownie. Chociaż patrząc na ostatnie działania Ubisoft to zaczynam powątpiewać w piękną fabułę do jakiej przyzwyczaiło nas H3C+Chronicles
|
Powrót do góry
|
|
|
Haarald
|
|
|
|
Możliwe że jakieś królestwa w nowym świecie istniały ale nie ma o tym żadnych wzmianek (może coś w ostatnim M&M) co jest dziwne. Skoro się pojawili to nie mogli ot tak sobie założyć nowych królestw, skoro ziemie były już z dużym prawdopodobieństwem zamieszkałe (no... względnie mogły istnieć niezamieszkałe lądy).
W ogóle cała ta koncepcja z portalami jakoś mi do fabuły nie pasuje... wydaje mi się to zbyt banalne i dziwię się że twórców nie było stać na coś głębszego fabularnie.
Promilus nie ma pewności czy w HoMM-V będziemy mieli stary świat.... nawet nie liczyłbym na to. Choć z pewnością wielu oczekuje powrotu.
Gdyby jednak stworzono fabułę, która rozgrywa się w starym świecie to na pewno pozostali bohaterowie z HoMM-III, którzy nie znaleźli się w IV, mogliby cudem przeżyć, przynajmniej większość.
Odnośnie nowego świata to można poruszyć jeszcze jeden wątek fabularny - państwa, które istniały przed przybyciem uciekinierów ze starego świata i sytuacja po tym fakcie. W kolejnych 2-3 dodatkach można skakać tak jak w HoMM-III to wstecz to w przyszłość i umiejętnie opowiedzieć całą historię.
Sama opowieść to nie wszystko. Co z tego że wiemy jakie państwa isnieją gdzie leżą. Wszystko jednak jest tylko określeniem a brak najważniejszego mapy kontynentów - bez całościowej mapy rozgrywających się wydarzeń możemy jedynie domniemywać. natomiast gdyby stworzono mapę całego świata (lub jego części) to wystarczy tylko zerknąć i wiesz wszystko.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Promilus
|
|
|
|
Tak, tutaj muszę się z tobą zgodzić. Portale były zbyt banalne, tak samo dziwne wydawało i się pojawienie Kreegans w nowym świecie <dokładnie to w kampanii nekromanty...wiadomo co gdzie i jak :D >...H5 może równie dobrze opowiadać o walce "starych" mieszkańców z "nowymi" przybyszami. Chociaż pewnie zrobią coś bardziej widowiskowego...np. tak jak wspomniałem poszukiwania siły sprawczej "rozliczenia" bo wiadomo że samo zderzenie mieczy było zaplanowane, heh, w sumie nawet samo stworzenie mieczy! Więc w H5 mogą trwać poszukiwania tego-któremu zależało na zniszczeniu Erathii <pewnie ten parszywiec Sandro coś uknuł znowu :D >.
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
Wysłany: 27 marca 2005 Przychodzi Gem do Sandro, czyli kampanie w HoMM V
|
|
|
Sama opowieść to nie wszystko. Co z tego że wiemy jakie państwa isnieją gdzie leżą. Wszystko jednak jest tylko określeniem a brak najważniejszego mapy kontynentów - bez całościowej mapy rozgrywających się wydarzeń możemy jedynie domniemywać. natomiast gdyby stworzono mapę całego świata (lub jego części) to wystarczy tylko zerknąć i wiesz wszystko. |
Racja, kto pierwszy raz przechodził kampanie w Warcraft3: RoC, wie jaki jest wspaniały klimat dobrze stworzonej fabuły, w której wiadomo co i gdzie się dzieje i z jakiej przyczyny. Dobrze by było, gdyby były filmiki pomiędzy większymi wydarzeniami, ale dobrej jakości i rzeczowe. (na marginesie gdyby nakręcono pełnometrażowy film o fabule z H3, coś typu TLOTR, też by było wtedy cool !!)
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Mavander
|
Wysłany: 3 kwietnia 2005 Przychodzi Gem do Sandro, czyli kampanie w HoMM V
|
|
|
Mi by się podobał pomysł wybudowaia nowej Erathii. Te pierwsze screeny są zastanawiające, a szczególnie gryf na fladze bohatera. Czyżbyśmy musieli odbudować krainę zniszczoną przez Rozliczenie?
___________ Pan Wymiaru Cieni, mistrz w Grze Cienia......
Krótko mówiąc fanatyk Yu-Gi-Oh! |
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
Wysłany: 3 kwietnia 2005 Przychodzi Gem do Sandro, czyli kampanie w HoMM V
|
|
|
Mi by się podobał pomysł wybudowaia nowej Erathii. Te pierwsze screeny są zastanawiające, a szczególnie gryf na fladze bohatera. Czyżbyśmy musieli odbudować krainę zniszczoną przez Rozliczenie? |
Może nowa Erathia, ale chyba nie zapomną o dawnych bohaterach?? Zresztą jak oni chcą dopasować bohów do tego systemu to ja nie wiem. Nawet fabuła się na nim penie kupy trzymać nie będzie.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
Wysłany: 6 kwietnia 2005 Przychodzi Gem do Sandro, czyli kampanie w HoMM V
|
|
|
A może kampania w której kilkoro bohaterów dowiedziało się o dwóch potężnych artefeaktach- jeden z nich cofa czas i teleportuje oraz drugi który pozwala otworzyć na zawsze teleport którym można dostać się z erathii do nowego świata w h4 a druga w celu zniszczenia mieczy które zniszczyly świat obie by były długie i można inne jeszcze dodać np dalsze dzieje tych bohaterów próba ratunku rodziny tego z kampanii ludzi w h4(nie pamiętam jego imienia).
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
Wysłany: 8 kwietnia 2005 Przychodzi Gem do Sandro, czyli kampanie w HoMM V
|
|
|
Haarald (cytat): |
Grzebiąc dziś rano w edytorze nie omieszkałem zajrzeć w biografie bohaterów z kolejnych dodatków:
.... zastanawiające nieprawdaż? |
A niezupełnie, ponieważ odpowiedź może być prosta. Po prostu uciekinierzy ze starego świata pojawili się w "nowy świecie" ale zamieszkanym już(istniejącym od wieków itp). Jeżeli to byłaby prawda, sprawa "brakujących" jednostek rozwiązałaby się sama, ponieważ odkrywając nowy świat "uciekinierzy" poznawaliby dopiero gatunki stworzeń, żyjących w tym świecie. Więc to daje otwartą furtkę dla zaginonych stworzeń a także co ważniejsze dla całkowicie nowych.
___________ From the beginnin' to end
Losers lose, winners win
This is real, we ain't got to pretend
The cold world that we in
Is full of pressure and pain
I thought it would chane
But its stayin' the same |
|
Powrót do góry
|
|
|
Haarald
|
Wysłany: 9 kwietnia 2005 Przychodzi Gem do Sandro, czyli kampanie w HoMM V
|
|
|
Re: Haav Gyr
Tylko nasuwa się pytanie - czy twórcy części piątej mają jakieś na ten temat pojęcie? Czy są na tyle obeznani w Herosach by móc dostrzec te wszelkie zależności i czy będą w stanie je umiejętnie wykorzystać tak by nowa gra nawiązywała do poprzednich produkcji?
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
Wysłany: 9 kwietnia 2005 Przychodzi Gem do Sandro, czyli kampanie w HoMM V
|
|
|