Witaj na Starym Forum Jaskini Behemota.
Zostało Ono stworzone przez ixcesala z uwagi na problemy z forum Ezboard 10 grudnia 2002. Służyło Jaskiniowcom
dzielnie do sierpnia 2005 roku, kiedy to dominium i podwładnych Behemota dotknął Wielki Trek, po którym przez 10 miesięcy
Jaskinia nie funkcjonowała.
Wszystkim, którzy przyczynili się do rozwoju Imperium Jaskini Behemota, zarówno poprzez pracę techniczno-graficzną, jak i
osobom które współtworzyły klimat - dziękujemy.
Zapraszam do obejrzenia tego swoistego muzeum, które wiąże się ze wspaniałymi wspomnieniami niemałej części Jaskiniowców.
Kasztelan Crazy
Wróć do strony głównej Jaskini Behemota.
Autor |
Wiadomość |
Dragonis
|
Wysłany: 13 lutego 2005 Ukrywanie się i podstępy w Heroesach V.
|
|
|
Wiecie co? Tak sobie wczoraj myślałem, że może dobrze by było, gdyby w nowych herosach można było zastawiać pułapki i potajemnie podbijać miasta... Zobaczymy, czy inni podzielają moją opinię...
ps. Założyłem w ankiecie, że skoro jednostki mogą się ukrywać, to bohaterowie tym bardziej.
pps. Ja stawiam na opcję 4. Bo taki np. Tytan raczej nie schowa się za krzaczkiem...
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Haarald
|
|
|
|
Może na początek o zdobywaniu zamków z zaskoczenia/ukrycia:
Potajemnemu zdobywaniu miast mówię zdecydowane nie! Taka możliwość w ręku gracza ludzkiego daje znaczną przewagę nad komputerem, tym samym istnieje zagrożenie zachwiania balansu w grze.
A teraz rozważmy poszczególne opcje:
Opcja 1: Nikt nie powinien się ukrywać:
Nie mam nic przeciwko tej opcji choć jednak wolałbym aby można było coś ukrywać.
Opcja 2: Tylko bohaterowie powinni się ukrywać:
Tutaj zależy od trybu walki herosa jaki będzie wprowadzony.
-> Jeśli czynny to nie chcę powtórki z HoMM-IV gdzie taki heros mógł wykradać artefakty potężnym strażnikom, czy też zdobywać zamki w pojedynkę. (element zdobywania miast przez ukrytego herosa idzie wyeliminować przez wprowadzenie strzelających wież i wyeliminowanie systemu obrony z HoMM-IV oraz pozbawienie go katapulty). Pojedynczy bohater nie powinien mieć możliwości zdobywania zamków w pojedynkę.
-> Jeśli bierny to opcja eliminuje się sama bo taki heros nie może poruszać się bez stworków
Opcja 3: Bohaterowie i kilka jednostek powinno się ukrywać:
Tutaj byłbym za, jednak z zastrzeżeniem, że będą to jednostki 2 najniższych poziomów i ograniczonych liczbowo zależnie od poziomu herosa. Ograniczenie powinno dotyczyć także profesji herosa i musi być ograniczone do szpiegów/zwiadowców, którzy nie posiadają urządzeń oblężniczych, co uniemożliwi zdobywanie miast.
Opcja 4: Bohaterowie i większość jednostek powinna się ukrywać oraz Opcja 5: Wszyscy powinni się ukrywać:
Absolutnie poronione pomysły. Zepsują tylko rozgrywkę. Jakoś nie wyobrażam sobie ukrywania całych armii, co najwyżej ukrywanie prawdziwej liczebności armii ale tu też trzeba ostrożnie.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Aryene
|
|
|
|
Zagłosowałam na opcję 3. Argumenty: bohaterowie jak najbardziej powienni móc się ukrywać, ale wiekszość jednostek jest nienaturalnych rozmiarów, lub uzbrojona w metalowe zbroje (czyt. hałasliwe). Pomysł z zastawianiem pułapek jest świetny, jednak nie wiem jak można podbić miasto niezauwazonym :)
___________ Najgorzej jest poznać własne bóstwo... |
|
Powrót do góry
|
|
|
Dragonis
|
|
|
|
Już tłumaczę:
Może nie niezauważonym, ale po cichu... Wysłać małą, bezszelestną armię, po cichu wkraść się do zamku, zabić strażników, wpuścić swojego bohatera,
a wróg daleko dziwi się kto mu miasto podbił.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Aryene
|
|
|
|
Jest to możliwe, ale powinny być ograniczenia dotyczące ilości obrońców miasta. W końcu jeśli bedzie ich zbyt wielu, zorientują się, że coś jest nie tak zanim uda się ich po cichu pozabijać :)
___________ Najgorzej jest poznać własne bóstwo... |
|
Powrót do góry
|
|
|
Haarald
|
|
|
|
Cytat: |
Już tłumaczę:
Może nie niezauważonym, ale po cichu... Wysłać małą, bezszelestną armię, po cichu wkraść się do zamku, zabić strażników, wpuścić swojego bohatera,
a wróg daleko dziwi się kto mu miasto podbił. |
Ale nadal to się kupy nie trzyma. Czy to tak trudno odróżnić grę od rzeczywistości? Niektórych elementów z szeroko rozumianej rzeczywistości nie da się przełożyć na płaszczyznę gry. W niektórych przypadkach jest to bardzo trudne w innych wręcz niemożliwe (tak jest w tym przypadku). Poza tym tym sposobem będziemy mieli przewagę nad AI bo nie sądzę żeby komputer korzystał z mozliwości zdobywania miast z ukrycia.
A wracając do ukrywania to powinny być dostępne specjalne niskopoziomowe jednostki (1 i 2 ewetualnie jakiś 3 poziom) ze zdolnością ukrycie i tylko te można by ukrywać. I to umiejętność „ukrycia” bohatera powinna decydować o tym czy wróg dostrzeże nasze ukryte oddziały.
Zwiad przeciwnika powinien decydować czy widzi nasze oddziały. Jeśli ma zwiad na wyższym poziomie niż my ukrycie to wówczas powinien nas widzieć.
|
|
Powrót do góry
|
|
|