Autor |
Wiadomość |
Anonymous
Wysłany: 3 maja 2004 Poziomy jednostek w Heroes V
|
|
|
Ja jestem za 7-8. Mogloby byc ewolucja jednostek lub upgrade ale nierownomiernie. Bo to troche bez sensu jak kazde jednoski mozna upgradowac raz. Moze jakies jednostki powinny miec 2 a nawet do 4 upgreadow.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
|
|
|
Emil (cytat): |
Ja jestem za 7-8. Mogloby byc ewolucja jednostek lub upgrade ale nierownomiernie. Bo to troche bez sensu jak kazde jednoski mozna upgradowac raz. Moze jakies jednostki powinny miec 2 a nawet do 4 upgreadow. |
Hmm...A co jest bezsensu w tym że jest porządek i każde jednostki ulepszamy raz????? :?: 2 do 4 ulepszeń powiadasz? a Kto stworzy taką ilośc jednostek?? Znów będą ulepszenia typu Smok zielony-czerwony-czarny-sinobury, albo "drzewka" jak w Disciples :?
___________ From the beginnin' to end
Losers lose, winners win
This is real, we ain't got to pretend
The cold world that we in
Is full of pressure and pain
I thought it would chane
But its stayin' the same |
|
Powrót do góry
|
|
|
Haarald
|
|
|
|
Hmm... w zasadzie racja a tak odnośnie Discipless to chciałbym w trzeciej części ujrzeć więcej upgrejdów właśnie tam (+ większa liczba jerndostek do dowodzenia)
Aby jednak upgrejdy pierwszego stopnia mogły mieć miejsce nie może być więcej jak sześć poziomów (z tego ostatni poziom nie powinien mieć upgrejdów wcale).
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Jestem za 7-8 jednostek tak jak bylo to w H3
Ale powiini z jednostkami ostatnego poziomu pojsc w keirunku H2, gdzie byly bardzo drogie (TYtan,Dragon) ale za to wymiataly. W H3 jednostki ostatnich poziomow stracily troche na wartosci z jednostkami nizszych ale nie wszystkie. Tylko za to zeby nie zrobili jednostek 1 poziomu ktore sa pozniej nie rpzydatne, kto moze pamieta co w H2 robilo 4k Szkieletow u Nekra ~~
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Cytat: |
Mogloby byc ewolucja jednostek lub upgrade ale nierownomiernie. Bo to troche bez sensu jak kazde jednoski mozna upgradowac raz. Moze jakies jednostki powinny miec 2 a nawet do 4 upgreadow. |
Ja byłbym co najwyzej za mozliwoscią 2 uprejdów...
a to tez z tego powodu zauwazcie iż np jednostka poziomu 3 dwukrotnie ulepszona i TAK MUSIAŁBY być sałbsza lub tak samo silna od jednostki 4 poziomu bez upgrejdu... gdyz jaki byłby wtedy sens jej zakupu .Ponadto róznica miedzy jednostkami od poziomu 1 do 3 (dwa razy upgrejdowana)byłaby ogromna nie mówiąc o jednostkach np 4 lub 5..
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
|
|
|
roobert (cytat): |
.Ponadto róznica miedzy jednostkami od poziomu 1 do 3 (dwa razy upgrejdowana)byłaby ogromna nie mówiąc o jednostkach np 4 lub 5.. |
No właśnie, jak widać tworzenie już 2 ulepszeń może powodować że najlepsze jednostki 1 poziomu będą lepsze od najgorszych jednostek bez ulepszenia 2 poziomu. Więc po co wogóle poziomy? Zróbmy od razy jednostki bez poziomów które przechodzą ewolucje :lol: jak w Disciples...
Ja jestem skłonny do conajwyżej jednego dodatkowego ulepszenie najsłabszej jednoski w zamku(nie najsłabszej w poziomie). Czyli w każdym zamku teoretycznie najsłabsza jednostka(oprócz najwyższego poziomu) miałaby podwójne ulepszenie...
Losers lose, winners win
I thought it would chane
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Więc po co wogóle poziomy? Zróbmy od razy jednostki bez poziomów które przechodzą ewolucje jak w Disciples...
|
Byłoby to niezłe ale zauważ Haav, iz wtedy musiałby być stworzony nowy parametr dla stworzeń:ICH WŁASNE DOŚWIADCZENIE (analogicznie jak w Disciples). Oczywiście sposób jego nabywania mógłby byc roznorodny,Lecz moje obawy wynikalby czy pasowałoby by to do HoMM?
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Hardack
|
|
|
|
Więc po co wogóle poziomy? Zróbmy od razy jednostki bez poziomów które przechodzą ewolucje jak w Disciples...
|
Byłoby to niezłe ale zauważ Haav, iz wtedy musiałby być stworzony nowy parametr dla stworzeń:ICH WŁASNE DOŚWIADCZENIE (analogicznie jak w Disciples). Oczywiście sposób jego nabywania mógłby byc roznorodny,Lecz moje obawy wynikalby czy pasowałoby by to do HoMM? |
Jak dla mnie to to jest absurd, co wy chcecie z tej gry zrobić? Narzekacie na zmiany (według mnie drobne) w H IV a sami robicie takie udziwienia. Normalne upgrady ala H3, albo takie jak w H2, czy bardzo dobrze wykonane jednostki bez upgrajdów z większą ilością poziomów.
___________ Głupiec głupcem pozostanie a mędrzec geniuszem się stanie. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Nieeee, dwa ulepszenia to już zdecydowna przesada. Wprowadzą takie właśnie patologiczne sytuacje, jakie przed chwilą stwierdziliście. Jednak obawiam się, iż nic ciekawego już nikt nie zgłasza, a temat wymiera... w związku z tym powtórzę:
6 poziomów- złoty środek
2 różne ulepszenia (alternatywne)- gwarancja ciekawej gry.
2 różne jesnostki na poziom- p.w.
(Daje to 4 jednochy na poziom- extraaa)
Tyle.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
6 poziomów- złoty środek
(Daje to 4 jednochy na poziom- extraaa |
Juz we wczesniejszych o podobnym schemacie,,,,
Jak dla mnie to to jest absurd, co wy chcecie z tej gry zrobić? Narzekacie na zmiany (według mnie drobne) w H IV a sami robicie takie udziwienia. Normalne upgrady ala H3, albo takie jak w H2, czy bardzo dobrze wykonane jednostki bez upgrajdów z większą ilością poziomów. |
sorry.ale mnie nie zrozumiałeś Hardack,ja tylko rozpatrywałem tę mozliwość jako ewentyalność jakby zaistniała z pierwszymi narzucającymi się konsekwencjami a nie jako rozwiązanie optymalne , które bym chciał...pozdr
Ps, rozważać trzeba kazdy wariant ,bo nie wiadomo co Ubisost wprowadzic , z przeglądania innych wortali min Celestical Haevens i informacji które tam przeciekaja zmiany mają być rewolucyjne cokolwiek by to nie oznacząło
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
|
|
|
|
Byłoby to niezłe ale zauważ Haav, iz wtedy musiałby być stworzony nowy parametr dla stworzeń:ICH WŁASNE DOŚWIADCZENIE (analogicznie jak w Disciples). Oczywiście sposób jego nabywania mógłby byc roznorodny,Lecz moje obawy wynikalby czy pasowałoby by to do HoMM? |
Czyżbyś nie zauważył nutki ironii w mojej wypowiedzi?? :wink:
6 poziomów- złoty środek
(Daje to 4 jednochy na poziom- extraaa) |
Jak umiem dodawać, to wychodzi mi 6 jednostek na poziom :wink:
6x6 to jak umiem liczyć 36 jednostek w zamku. Teraz powtórze pytanie kto stworzy TAKĄ ilość jednostek przecież przy 8 zamkach to będzie 288 :!: Jak dojdą neutralne jednostki i jakiś zamek dodatkowy to mamy ok 320 jednostek :shock:
Ps, rozważać trzeba kazdy wariant ,bo nie wiadomo co Ubisost wprowadzic , z przeglądania innych wortali min Celestical Haevens i informacji które tam przeciekaja zmiany mają być rewolucyjne cokolwiek by to nie oznacząło |
P.S. dlatego jest duże prawdopodobieństwo że to co otrzymamy będzie miało niewiele współnego z Herosami :?
Losers lose, winners win
I thought it would chane
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
Wysłany: 4 maja 2004 Poziomy jednostek w Heroes V
|
|
|
Na początku myślałem o 6 poziomach, po 2 jednostki na każdym, z czasem jednak moje poglądy ewulowały do formy 4 poziomów po 3 jednostki... Chodzi mi po główce możliwośc występowania bogów, ale to już chyba nie ten temat........
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
Wysłany: 6 maja 2004 Poziomy jednostek w Heroes V
|
|
|
Ja za 7-8
I może 2 uprajgy
Jeden nienajlepszy
Drugi znacznie lepszy
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Murmur von FuX
|
|
|
|
Według mnie całość Heroes V powinna bazować na trzeciej części, ponieważ była to najlepsza gra z serii pod względem grywalności. A więc jednostek powino być 7 lub 8. Raczej byłbym za 8, do każdego miasta doszłyby jakieś nowsze jednostki, czyli byłoby ich więcej niż w III części. I tym lepiej.
___________ "Czym jest miłość?? choroba, która męczy, przestaje, atakuje od nowa; uczucie, które niszczy zatrucie..." |
|
Powrót do góry
|
|
|
Enialis
|
|
|
|
Murmur von FuX (cytat): |
Według mnie całość Heroes V powinna bazować na trzeciej części, ponieważ była to najlepsza gra z serii pod względem grywalności. A więc jednostek powino być 7 lub 8. Raczej byłbym za 8, do każdego miasta doszłyby jakieś nowsze jednostki, czyli byłoby ich więcej niż w III części. I tym lepiej. |
O tych jednostkach: jasne, jak będzie więce to dobrze, tylko żeby nie były to prawie te same jednostki np. w ulepszeniach typu enty w III plus jeszcze coś co dalej dla mnie jes entem, a zrobili to dlatego, że "im więcej jednostek tym lepiej".
___________ «Where the hell is Koza?»
http://www.knightonlineworld.com/ - Dołącz! |
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
|
|
|
Enialis (cytat): |
Murmur von FuX (cytat): |
Według mnie całość Heroes V powinna bazować na trzeciej części, ponieważ była to najlepsza gra z serii pod względem grywalności. A więc jednostek powino być 7 lub 8. Raczej byłbym za 8, do każdego miasta doszłyby jakieś nowsze jednostki, czyli byłoby ich więcej niż w III części. I tym lepiej. |
O tych jednostkach: jasne, jak będzie więce to dobrze, tylko żeby nie były to prawie te same jednostki np. w ulepszeniach typu enty w III plus jeszcze coś co dalej dla mnie jes entem, a zrobili to dlatego, że "im więcej jednostek tym lepiej". |
A co chcesz żeby było tak jak w (znów) w Disciples, gdzie stwory po ulepszeniu przechodziły całkowitą metamorfozę?typu - wąż-bazyliszek-wiwrena-smok???? Ulepszenie to znaczy ulepszenie statystyk, a nie tworzenie nowych potworów.
Losers lose, winners win
I thought it would chane
|
Powrót do góry
|
|
|
Haarald
|
|
|
|
Po pierwsze (primo):
Że się tak wyraże na dobrą sprawę możliwe są dwie opcje:
Opcja-1: Mniej poziomów max. 4 lub 5 gdzie oprócz upgrejdów (lub ich braku) do wyboru są 2 generatory (na wyższych poziomach 1 z 2 generatorów)
Opcja druga: 6-8 poziomów jednostek z czego jest upgrejd i brak wyboru generatora a tylko jedna mozliwa jednostka.... ewentualnie moze na niższych poziomach (1 i 2 po dwie).
Więcej poprostu się nie da wyciągnąć z racji tego, że po pierwsze i ostatnie brak konkretych, rzeczowych i ciekawych pomysłów na te jednostki. Nie da się stworzyć czegoś takiego jak 7 poziomów jednostek z jednoczesnym wyborem. Przeprowadziełem symulacje zestawów dotychczasowych jednostek i na dobrą sprawę braki są duże.
Ja tam nie chcę żadnych dziwolągów ala pomysły Haav Gyr a konkretne istniejące stworki + jakieś nowości w rozsądnej ilości i postaci.
Istnieje również opcja trzecia, która ma to do siebie że rozwój stworzeń w poszczególnych zamkach różni się od siebie jako przykład wymienię dwa zamki:
Castle, gdzie większa część jednostek awansuje podobnie jak w discipless, przykłady:
Chłop: awans na łucznika lub giermka
- Łucznik awans na kusznika,
- giermek na miecznika a ten kolejno na krzyżowca a potem paladyna
przeciwstawny odpowiednik - nekropolis podobny rozwój jednostek
Stronghold:, gdzie wybieramy sobie linię rozwoju jednostek niższych poziomów:
albo zielonoskórzy (gobliny, orki, ogry)
albo barbarzyńcy-ludzie (berserkery, jacyś łucznicy i nomadzi)
Poprostu każdy zamek rozwija się na inny charakterystyczny sposób (nie jak dotychczas w podobny) a wszystko łacznie z zakleciami, przyrostem, kosztami zakupu (i co by jeszcze tam nie było) jest umiejętnie zbalansowane.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Luke
|
Wysłany: 8 maja 2004 Poziomy jednostek w Heroes V
|
|
|
Chciałbym się z wami podzielić moim pomysłem: składaniem jednostek. Każdy zamek posiadałby jedną taką kombinację. Właściwie parę, bo kombinacja nieulepszonych i ulepszonych (przy okazji ogłaszam swoją opinię - nadal jak w H3 WoG). Na przykładach zamków H3: Zamek - mnich + gryf, kapłan + gryf królewski; Bastion - leśny elf + zielony smok, szary elf + złoty smok... W Fortecy i we Wrotach Żywiołów (to miasta mocno magiczne) łączenie jednostek może mieć charakter przeobrażeniowy (typu pół mag, pół dżinn lub naga) lub składnikowy (żywiołak ziemi + żywiołak wody = żywiołak błota :D ). Głosuję za 7 - 8 (7 z ulepszeniem i z tych 7 dwie tworzą ósmą równą siłą jednostce 5 - 6 poziomu).
___________ Nóż można wykorzystać na dwa sposoby: do krojenia chleba i do zabijania.
Wszystko zależy od ciebie. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Iscandel
|
Wysłany: 9 maja 2004 Poziomy jednostek w Heroes V
|
|
|
Głosuje na więcej niż 9 ponieważ według mnie powinno być jak najróżnorodniej, co do ulepszeń starczy 2 fazy rozwoju (byle u każdej jednostki):podstawowa i ulepszona a jednostka powinna zmienić według swojego charakteru np. łucznik zamienia się w kusznika smok powiedzmy w starożytnego smoka itd.itp, ale oprócz zmiany wyglądu powinna dochodzić po ulepszeniu jakaś dodatkowa umiejętność np. kusznik-kusz:wystrzeliwuje na raz 2 pociski, starożytny smok-gruba łuska:10% szans że przeciwnik zada 50% obrażeń itd.itp.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Ururam Tururam
|
Wysłany: 10 maja 2004 Poziomy jednostek w Heroes V
|
|
|
Na tym (po lekkim sprzątaniu) kończymy część oficjalną dyskusji.
___________ Hoc est opus!
(Caffa et bucella per attractionem corporum venit ad stomachum meum.) |
|
Powrót do góry
|
|
|
Parsifal
|
Wysłany: 19 maja 2004 Poziomy jednostek w Heroes V
|
|
|
W HoMM V powinny znajdować się co najmniej 7 pozimów jednostek.
KONIECZNIE muszą tam być ENTY, jeżdźcy, smoki, LEWIATANY, oraz inne dobre i złe stwory.
___________ Kto chce pokoju, szykuje się na wojnę. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
Wysłany: 8 sierpnia 2004 Poziomy jednostek w Heroes V
|
|
|
Czekając na Klucze odpowiem sobie.
a co, gdyby zamiast ubgrejdowania liniowego jednostek:
Elfi procarz -> Elfi lucznik - > Elfi strzelec wyborowy.
byly upgrady typu:
Elf ---> Elfi łucznik -----> Elfi super lucznik
|________Elfi Wojownik -------> Elfi zolnierz
|_________Elfi Sorcerer ---------> Elfi Mag
znaczy sie nieliniowe.
ze w jednym zamku rekrutujemy elfia piechote a w drugim elfich lucznikow i razem skladamy to w armie.
z krasnoludami mogloby byc tak samo
Dwarf ------> Dwarwen Warrior ----> Dwarwen Soldier
|______Dwarwev Crossbowman-----> Dwarwen Marksman
|_______Dwarwen Enginer(reperujacy mechaniczne unity)
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
Wysłany: 8 sierpnia 2004 Poziomy jednostek w Heroes V
|
|
|
Ten pomysł przypomina mi Disciples, gdyby herosi nie mieli wlasnej charakterystyki ulepszeń jak do tej pory, to takie pomysły byłby dobre. Ale tak nie jest.
Ja tam nie chcę żadnych dziwolągów ala pomysły Haav Gyr a konkretne istniejące stworki + jakieś nowości w rozsądnej ilości i postaci. |
Haarald chcesz zobaczyć "moje" dziwolągi? to zapraszam na gg lub e-mail jak wolisz. :wink:
Losers lose, winners win
I thought it would chane
|
Powrót do góry
|
|
|
Havier
|
Wysłany: 21 sierpnia 2004 Poziomy jednostek w Heroes V
|
|
|
Moim zdaniem powinno być 7-8 poziomów stworzeń w zamku ale od razu ulepszone ale w każdym poziomie oprucz w pierwszym tak jak jest to w HoMM IV powinno być do wybory 2 stwory tak byłoby najlepiej 8)
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
Wysłany: 22 sierpnia 2004 Poziomy jednostek w Heroes V
|
|
|
No spójrzmy :wink: 8 jednostek +wybór co daje 8:2=4 jednostki do rekrutacji, bardzo fajnie znów :lol: :wink: .
Losers lose, winners win
I thought it would chane
|
Powrót do góry
|
|
|