Autor |
Wiadomość |
Melkior
|
Wysłany: 15 lipca 2004 Toruń - stolica zła ;)
|
|
|
Czy nikt z Jaskiniowców przypadkiem nie mieszka albo nie będzie się znajdował w okolicach Torunia w najbliższy piątek/sobotę/niedzielę (17,18,19.VII). Gdyż tak się składa że w tych dniach będę tam właśnie przebywał i z chęcią zobaczyłbym tamtejszych Jaskiniowców (a szczególnie Jaskiniowiczki :D ). Wyjeżdżam w piątek samochodem.
___________ Pióro bywa ostrzejsze od miecza... |
|
Powrót do góry
|
|
|
Faramir
|
Wysłany: 16 lipca 2004 Toruń - stolica zła ;)
|
|
|
Toruń... w sumie mógłbym spróbowac się zjawić, choć raczej nie w ten weekend :P Ale gdyby znalazło by się kilka chętnych osób, to myślę, że mógłbym wziąć udział w jakimiś zlociku :)
___________ Często i gęsto! |
|
Powrót do góry
|
|
|
Sandro
|
Wysłany: 16 lipca 2004 Toruń - stolica zła ;)
|
|
|
jak wyżej :)
___________ I.Am. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Melkior
|
Wysłany: 19 lipca 2004 Toruń - stolica zła ;)
|
|
|
Za późno - teraz jestem w domciu 8)
|
Powrót do góry
|
|
|
Melkior
|
Wysłany: 18 września 2004 Toruń - stolica zła ;)
|
|
|
Takie małe marzenie... coby kiedyś zorganizować taki większy (np dwudniowy) zlocik w Toruniu. Można by sobie przenocować w przesławnej Twierdzy o której krażą prawdziwe legendy. No i to wspaniałe zabytkowe średniowieczne Stare Miasto.... Miejsce, gdzie życie toczy się tak samo intensywnie zarówno dniem i nocą. Przy tym nawet nocą zupełnie bezpieczne (chyba że się zakłóca porządek ;) ). Są jakieś katakumby do zwiedzenia, obserwatorium itp... Tak sobie piszę nie mając na myśli żadnego konkretnego terminu, ale chyba lepiej kiedyś gdy jest ciepło... Kto byłby chętny?
|
Powrót do góry
|
|
|
Faramir
|
Wysłany: 22 września 2004 Toruń - stolica zła ;)
|
|
|
Ja się piszę! Jeśli udałoby się jakąś w miarę sporą ekipę zebrać (choćby z 7-8 osob) to mogę się pokusić o wyjazd. Jeśli mam bezpośrednie połączenie z Poznania to na pewno.
Jeśli chodzi o datę, to ważne by to jakaś sobota była, jak dla mnie. A czy możesz coś więcej powiedzieć o noclegu? Co to za miejsce? Wynająć trzeba? Za ile?
Ale sam pomysł zlotu mi się podoba bardzo :)
|
Powrót do góry
|
|
|
Melkior
|
Wysłany: 23 września 2004 Toruń - stolica zła ;)
|
|
|
Heh w samym Toruniu byłem cały 1 raz (z tej okazji założyłem temat). Jeśli chodzi o Toruń to w te 2 dni nie zwiedziłem go zbyt dokładnie, ale jest fajnie - szczególnie Stare Miasto nocą :) . LIczyłem raczej na to, iz ktos lepiej obeznany pomysli nad planem spotkania. O Twierdzy jako miejscu noclegowym myślałem juz za pierwszym razem. Później jeszcze ktoś znajomy zachwalał to miejsce, więc musi być fajnie. Coby czegoś nie pomylić zapodaję linki: Twierdza -http://fortiv.widoki.pl/ znowu Twierdza - strona oficjalna - podpowiedź dla leniwych: sa obrazki ;) http://www.fort.torun.pl/ przytoczę tu fragmencik strony: Rzeka 3,5 km Las 500 m, Dworzec PKS 3,5 km Dworzec PKP 5 km Centrum 3,5 km;
Na terenie obiektu:
Zakaz palenia, Telefon w holu, Restauracja, Parking Strzeżony, Parking bezpłatny, strzeżony, całodobowy, Kawiarnia, Informacja, Grill, Dyskoteka
Wyposażenie pokoi:
WC na korytarzu, Aneks kuchenny, kuchnia turystyczna
Organizujemy:
Zielone szkoły, Wycieczki szkolne, Wesela, Ogniska, Sylwestry, Obozy sportowe, Konferencje, Kolonie letnie, Bankiety
Okolice:
Szlaki turystyczne, czarny szlak forteczny, Pole golfowe, Kort do tenisa 3,5 km, Zabytki
Inne:
Warunki odpowiednie dla rodzin, Akceptujemy zwierzęta(ech... najważniejsze na koniec: nie-ludzie są mile widziani ;) )
A to z innej stronki: Jedyny zagospodarowany turystycznie fort w Toruniu. Mieści się tuaj minimuzeum artylerii, restauracja, schronisko młodzieżowe. Na dziedzińcu często urządzane są imprezy i ogniska. Wnętrze fortu jest dobrze zachowane, a wieżyczki obserwacyjne odrestaurowane.
Komentarz:
Trochę to daleko od centrum ale co tam... Co prawda pogoda teraz trochę średnia, więc może lepiej odłożyć to na jakieś cieplejsze miesiące - zwłaszcza, że lokale na Starym Mieście pewnie będą zasiedlone przez studentów. W każdym razie planowanie mozna zacząć już teraz, bo jest sporo rzeczy do zwiedzania. Przydała by się też duuuża grupa - wtedy można by rozważyć możliwość skorzystania z usług skierowanych dla grup oferowanych przez Twierdzę.
Informacje hostoryczne, zdjęcia itp są na ww oficjalnej stronie Twierdzy.
A tu trochę więcej o Toruniu - fajne zdjątka: http://www.torun.wlan.pl/html40pl/przewodnik/forty.php To co tam widać dowodzi tylko że Toruń jest piękny w dzień i w nocy, z lotu ptaka, z ziemi i w podziemiach ;).
--------scalenie by Eon--------
Więcej się nie zmieściło do poprzedniego posta :P. W każdym razie skoro nikt inny się nie znajdzie to mogę podjąć się planowania tej wycieczki. Póki co najważniejsze to zebrać jak najwięcej chętnych i z grubsza ustalić termin (wiosna, lato, jesień,...) bo od tego zależy planowanie wycieczki (np w zimę zapewne niewielu będzie chętnych na piesze wycieczki w plener, czy spacerki 3.5 km do centrum...). Toteż chętni zgłaszajcie się, a jak ktoś ma jakieś doświadczenia/pomysły to niech pisze. Miejsc noclegowych jest tam trochę - jek nie Twierdza IV to z pewnością znajdzie się coś innego. Z własnych doświadczeń powiem tyle, że wiem już jak znaleźć krzywą wieżę, toruńskie pierniki (nie śmiać się z godzinę szukaliśmy), oraz lokalną odmianę grenu różniąca się od oryginału zieloną barwą :) . Prosze zatem chętnych o zgłaszanie się i podawanie mocno przybliżonej(ych) dat. Jak będę wiedział coś więcej o opłatach to napiszę. Z tego co pamiętam, to wejście na jedną z wież w centrum kosztowało cos koło 5 złociszy, a zwiedzanie jakichś katakumb aż 1! (podobno są bardzo małe). Fajne chyba jest Planetarium, ale to trzeba dopiero sprawdzić.
|
Powrót do góry
|
|
|
Faramir
|
|
|
|
Hmm... jeśli chodzi o termin, praktycznie mogę się dostosowac do wszelkich dat. Do Torunia tak daleko nie mam, a kilka razy w nim już byłem. Tak na pierwszy rzut oka to całkiem fajne miasto :) Planetarium - potwierdzam - naprawdę fajna sprawa. Ale nie każcie mi więcej mówić, byłem kilka lat temu tam i nie pamiętam dokładnie co i jak, pomnę jeno iż wrażenia me dobre były. Tylko, że jak na razie to trzech nas zaledwie jest (jeśli post Sandro z początku tematu wciąż jest aktualny :) ) Hmm... wydaje mi się, że jeden z Jaskiniowców (choć teraz nie widze by się udzielał:( ), Earthless, mieszka w Toruniu... może by spróbować kontaktu z nim?
|
Powrót do góry
|
|
|
Nami
|
|
|
|
Khem a kiedy mniej więcej? Bo może i mnie udałoby się zjawić :) No... chyba, że nie chcielibyście mnie :P
___________ I loved you a lot
to need you a lot
I leave you alone...
Guano Apes - Living in a lie |
|
Powrót do góry
|
|
|
Sandro
|
|
|
|
Toruń to naprawdę śliczne miasto, idelane na zrealizowanie Jaskiniowego zlotu w większym gronie.
Jeśli pojawi się kilka osób, to i na moją obecność można liczyć.
___________ I.Am. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Melkior
|
Wysłany: 24 września 2004 Toruń - stolica zła ;)
|
|
|
Nami (cytat): |
No... chyba, że nie chcielibyście mnie :P |
Nawet nie wyobrażam sobie, by to spotkanie mogło by się odbyć bez Ciebie :) .
Kiedy? trzeba zacząć na tym myśleć - mi na pewno nie pasują: 25/26 IX, 9/10 X, 23/24 X (szkoła).
Skoro zbierają się chętni to trzeba pomyśleć nad czasem trwania i planem (Sandro - mam nadzieję że pomożesz w planowaniu wycieczki). Zjeżdżamy się w piątek wieczorkiem, czy w sobotę rano (którą to się jeszcze zobaczy :p ). Trzeba wszystko zaplanować, a ja byłem tam tylko chwilkę... HELP!
|
Powrót do góry
|
|
|
Nami
|
|
|
|
Ja, jak już optowałabym za tak mniej więcej połową Listopada, bo pod koniec Października - 23 X (tak mi się wydaje,że będzie :)) Opole ma zaklepany termin :].
Ja chyba powoli zacznę pertraktacje z rodzicielką :)
to need you a lot
I leave you alone...
|
Powrót do góry
|
|
|
Faramir
|
|
|
|
25 wrzesień to za szybko :) Nie wyrobimy się by znaleźć ekipę do zlotu na jutro :)
9 październik jest już bardziej możliwy. Mię w sumie pasuje, pytanie tylko, czy osoby które jadą do Opola a chciałyby pojechać też może do Torunia nie będą musiały wybierać pomiędzy jednym a drugim. Zbyt duża częstotliwość zlotów tez nie jest taka dobra...
Dla mnie w sumie dobry jest każdy termin, byle nie był podczas innego zlotu :). A myślę, że wartoby ten zlot dość dobrze przygotować. Piszesz, Melkiorze, że 23/24 jesteś z Toruniu... Rozejrzyj się może po mieście, zobacz jak wyglądają warunki (jeśli znajdziesz czas) a jeszcze lepiej - spróbuj może skontaktować się z Earthlessem! A nuż to wydarzenie sprawi, że przypomni sobie o Jaskini? Może warto by spróbować spotkać się z nim tego 23/24 i z pierwszej ręki dowiedzieć się więcej o Toruniu?
|
Powrót do góry
|
|
|
Melkior
|
|
|
|
Hej nigdzie nie napisałem że jestem w Toruniu 23/24 i w tym jest sęk, że nie jestem (a jeśli gdzieś jednak napisałem to jest to wynik siedzenia po nocach przed kompem :p ). Kolejne sprostowanie: podane przeze mnie terminy mi NIE pasują!!! (ech widzę, że nie tylko ja tutaj zaglądam w dziwnych warunkach ;) ).
Update:
Skontaktowałem się z zapracowanym Earthlessem. I stąd mamy pomysły na odwiedzenie: planetarium, dworu Artusa, domu Kopernika, teatru Williama Chorzycy, imprezy ;) , radioteleskopów gdzieś w okolicach miasta. Sam Earthless ma mało czasu, ale postara się zajrzeć - choćby po to, żeby załapać się na pamiątkową fotkę :) .
|
Powrót do góry
|
|
|
Faramir
|
|
|
|
Ups, przepraszam za zamieszanie małe :) Faktycznie, źle przeczytałem :)
Cóż, sprawa co zwiedzimy jest mniej ważne - ważniejsze jest to, by było gdzie usiąść, pogadać a przy okazji mieć sporo śmiechu :) I oby Toruń coś takiego zapewnił :)
|
Powrót do góry
|
|
|
Melkior
|
|
|
|
No jasne, ale gdyby tylko o to chodzio to nie trzeba by zasuwać aż do Torunia :) . A poza tym chcę się tylko zorientować jakie są możliwości. Jeśli chodzi o miejsca do posiedzenia, to jest tego dużo. Parę nawet udało mi sie odwiedzić ;) . W każdym razie dobrze było by znaleźć coś fajnego z przystępnymi cenami (jedno takie znam, ale jest to lokal w klimatach rockowo-punkowych i nie jestem pewien, czy nie jest otwarte tylko wieczorami/nocą, wystrój nieco hmm...surowy, ale ceny bardzo niskie). Można by też zrobić tak, żeby odwiedzić kilka różnych miejsc (przy okazji zwiedzi się miasto :) ) i później wrócić do najfajniejszego. Ważne też, czy ma to być spotkanie jedno, czy dwudniowe.
|
Powrót do góry
|
|
|
Faramir
|
|
|
|
Melkior (cytat): |
jest to lokal w klimatach rockowo-punkowych |
:D !!! To ja może ze sobą zabrałbym żel i lakier, żeby na miejscu się ucharakteryzować? Jeszcze mi trochę włosków na środku główki z Konwentu zostało :) Już co prawda nie ten kolor, ale nic to... :)
Melkior (cytat): |
Ważne też, czy ma to być spotkanie jedno, czy dwudniowe. |
Optowałbym za dwudniowym, jednonocnym :) Z soboty na niedzielę, ew. piątku na sobotę.
|
Powrót do góry
|
|
|
Nami
|
|
|
|
Far (cytat): |
:D !!! To ja może ze sobą zabrałbym żel i lakier, żeby na miejscu się ucharakteryzować? Jeszcze mi trochę włosków na środku główki z Konwentu zostało :) Już co prawda nie ten kolor, ale nic to... :) |
Nawet się nie waż... Nie pokażę wtedy z Tobą na mieście, zresztą wiesz co na ten temat myślę :P
Far (cytat): |
Optowałbym za dwudniowym, jednonocnym :) Z soboty na niedzielę, ew. piątku na sobotę. |
Dwa dni... ale na pewno (jak dla mnie) nie wcześniej niż w listopadzie :( ja raczej kasy na zlot nie dostane (bo zbieramy na nowe mieszkanko :)) więc musze sobie ją za chomikować... a w październiku jest Opole - zresztą podejrzewam, że na dwa zloty poza domem w miechu to moja rodzicielka się nie zgodzi.
to need you a lot
I leave you alone...
|
Powrót do góry
|
|
|
Hexe
|
|
|
|
Witam,
po pierwsze, ja bardzo chętnie - wiecie, gdzie zloty, tam ja :D..
Po drugie - zdecydowanie listopad bądź później.. Częstotliwość 2 zloty/msc to jednak wyczerpujące nieco ;).
Po trzecie - dwudniowy, dwudniowy.. Lepiej chyba jednak sobota/niedziela - w piątek niektórzy mogliby dojechać dopiero wieczorem, więc to już pół dnia mniej..
Po czwarte - Namiś, wiesz, my razem, razem - jedno miasto.. No i gdyby rodzicielka kręciła nosem to też, khem, khem, argument, nie :D?
Pozdrawiam,
Hexe
___________ Earth is full. Go home. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Nami
|
|
|
|
Hexe (cytat): |
Po czwarte - Namiś, wiesz, my razem, razem - jedno miasto.. No i gdyby rodzicielka kręciła nosem to też, khem, khem, argument, nie :D?
|
Ależ oczywiście, że z Tobą :) Ty będziesz me alibi jak nie bedzie chciała mnie puścić :D przydreptasz do mnie się ładnie przedstawisz i w ogóle :] i będzie cacy :D Zresztą bez Ciebie się na zloty ruszać nie bede :P czy tego chcesz czy nie :D
z resztą postulatów się zgadzam :) i w 100% popieram :)
to need you a lot
I leave you alone...
|
Powrót do góry
|
|
|
Mirabell
|
|
|
|
Hmm... jakby to było w listopadzie, to i ja bym się zabrała (o ile mnie chcecie :P)... jeno wcześniej nie mogę, jak już powiedziane było, dwa zloty w miesiącu nieco za dużo...
___________ ...Zawsze znajdą się jacyś Eskimosi, którzy wypracują dla mieszkańców Konga wskazówki zachowywania się w czas olbrzymich upałów...
(S. J. Lec) |
|
Powrót do góry
|
|
|
Faramir
|
|
|
|
Nawet się nie waż... Nie pokażę wtedy z Tobą na mieście, zresztą wiesz co na ten temat myślę :P |
Ale... a zresztą - jak każesz :)
Dwa dni... ale na pewno (jak dla mnie) nie wcześniej niż w listopadzie :( |
Listopad - w sumie - czemu nie? Miesiąc dobry jak każdy inny :) Mię tam pasuje.
I widzę że silna ekipa z Wrocławia się powoli szykuje :) Miłe to, przyznaję, bardzo miłe :)
|
Powrót do góry
|
|
|
Melkior
|
|
|
|
Mirabell (cytat): |
o ile mnie chcecie :P |
Już to raz tłumaczyłem...;) (wyjaśnienie 12 postów wcześniej akapit pierwszy 8) ) . W związku z tym ustalamy dokładną datę na miesiąc listopad na sobotę i niedzielę (chętni zawsze mogą przyjechać wcześniej :) ). 13/14 oraz 27/28 dla mnie odpadają, zatem zostają nam: 6/7 i 20/21 listopada (może spadnie już śnieg - ciekaw jestem jak Toruń wygląda zimą...te zabytkowe kamienice, kościoły, i mury pięknie oświetlone nocą przysłonięte z wolna opadającymi białymi płatkami...ech :P )
|
Powrót do góry
|
|
|
Sandro
|
Wysłany: 25 września 2004 Toruń - stolica zła ;)
|
|
|
Listopad pasi :D.
___________ I.Am. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Nami
|
Wysłany: 25 września 2004 Toruń - stolica zła ;)
|
|
|
Jak już to weekend 20/21 najbardziej.. (jak dla mnie) bo wcześniej to mogę jechać np. do Białego do rodziny bo będzie gdzieś po drodze 1 i 11 a to wolne.. a później to może mamce coś teges i będzie wcześniej do Cioci chciała przed świetami pojechać.. bo w sumie to z nią nigdy nic nie wiadomo :D
A wam pasuje?
to need you a lot
I leave you alone...
|
Powrót do góry
|
|
|