Autor |
Wiadomość |
Trang Oul
|
Wysłany: 7 marca 2005 Jak osłabić nekromancję?
|
|
|
Witam wszystkich.
Zawsze uważałem, że nekromancja w H3 jest zbyt silna, zwłaszcza na dużych mapach. W tym temacie możecie przedstawiać swoje pomysły, jak ją osłabić.
Moja propozycja jest taka:
:arrow: do ożywienia nieumarłego (nie tylko szkieletu, jak się ma Płaszcz nieumarłego króla) trzeba tyle punktów życia żywej jednostki, ile posiada nieumarły. Na przykład szkielet uzyskamy po zabiciu 2 Rusałek (2*3=6). Oczywiście z jednej istoty będzie można ożywić 1 nieumarłego. A tak przy okazji, to ze smoków powinno się ożywiać nieumarłe smoki, też zależnie od PŻ smoka i Płaszcza.
:arrow: Dowódcy Nekropolis usunąć możliwość ożywiania nieumarłych z nekromancji (tylko w WoGu).
:arrow: niech codziennie ginie parę nieumarłych z nekromancji.
___________ Wszyscy rodzą się po to, aby umrzeć i dołączyć do mojej armii nieumarłych.
http://wogofani.fora.pl |
|
Powrót do góry
|
|
|
Bartolomeos
|
Wysłany: 8 marca 2005 Jak osłabić nekromancję?
|
|
|
Trang Oul (cytat): |
Zawsze uważałem, że nekromancja w H3 jest zbyt silna, zwłaszcza na dużych mapach. W tym temacie możecie przedstawiać swoje pomysły, jak ją osłabić. |
Chcesz osłabić nekromancję i jednocześnie ją wzmocnić? To nazywa się paradoks :)
Nie wydaje mi się, żeby nekromancja w h3 była zbyt silna. Poza tym, pierwszy raz słyszę w ogóle o takim problemie. A co sądzą o tym inni?
___________ Wiem że nic nie wiem
Sokrates |
|
Powrót do góry
|
|
|
Getyr
|
|
|
Ja również uważam, że nie jest zbyt silna, jak dla mnie to jest w sam raz, a przy zastosowaniu odpowiedniej taktyki da się wygrać nawet z dużą liczbą szkieletorów. Oczywiście w przypadku gdy wróg ma ich dużo najlepiej bronić się w zamku. A poza tym jak komuś nie pasuje zawsze może polować na Dyplomację, a wtedy szanse się wyrównują, lub można sobie wybrać kogoś z Talentem Magicznym(Czarnoksięstwem).... Ogólnie jednak bym nie panikował, może gdyby wróg wybrał Vidominę to wtedy bym się zastanawiał na tą dyplomacją albo bohciem z Talentem Magicznym, ale w innym przypadku nie...
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Trang Oul
|
|
|
|
Bartolomeos (cytat): |
Chcesz osłabić nekromancję i jednocześnie ją wzmocnić? To nazywa się paradoks :)
|
Czy naprawdę często zdarza się walka z dużą ilością smoków, i to jeszcze z Płaszczem nieumarłego króla, bo kościane smoki są słabiutkie jak nie wiem.
A co szkieletów, to na dużych mapach można ich uzbierać ponad 1000 (mówię tu o żywym graczu). Jak grałem np. na mapie "Tysiąc wysp", to wygrałem nie dzięki 6 Krwawym smokom ani innym stworom, tylko dzięki tysiącu kościejów. Komputer tylu nigdy nie uzbiera, bo walczy wszystkimi jednostkami i naraża słabsze i przez to graczowi wydaje się, że Nekromancja jest słaba.
Płaszcz możnaby osłabić, żeby dawał szkielety/ożywieńców/zjawy/wampiry. Przy smokach musiałoby pozostać jak jest, chyba że doszedłby smok-zombie.
___________ Wszyscy rodzą się po to, aby umrzeć i dołączyć do mojej armii nieumarłych.
|
Powrót do góry
|
|
|
Coyote
|
|
|
|
Trang Oul (cytat): |
Komputer tylu nigdy nie uzbiera, bo walczy wszystkimi jednostkami i naraża słabsze i przez to graczowi wydaje się, że Nekromancja jest słaba.
|
Nie można porównywać siły nekromancji do umiejętności komputera. Sprawdź swoją nekromancję z kimś z pierwszej ligi z TO :P. Zobaczysz jak "strasznie" jest silna. Pamiętaj, że komputer inteligencją nie grzeszy, więc bez takich testów ;).
___________ Powinieneś coś zrobić, zanim włączy się wygaszacz ekranu! |
|
Powrót do góry
|
|
|
Drupi
|
|
|
|
Dla mnie nekromancja jest jednym z największych uroków nekropoli.
Moim zdaniem nekromancja jest właśnie taka jaka powinna być. Jeżeli się ją umie wykożystać to uczyni ona posiadacza potężnym, a jak nekromanta jej nie umie wykożystać to nic mu ona nie da.
___________ Nekropolia i tak jest najlepsza :twisted:. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Val Gaav
Skąd: Z jednego z czterech światów stworzonych przez... : "Lord of the Nightmares"
|
Wysłany: 10 marca 2005 Jak osłabić nekromancję?
|
|
|
Nekromancja to siła nekropoli . By to zrównoważyć i dać innym zamkom szanse ghoust dragon został bezlitośnie osłabiony względem innych 7 poziomowych jednostek ...
wynik ???
Necro na ogromnych XL-kach jest prawie niepokonane. A na M raczej jest za słabe i nie ma szans ...
Oczywiście Mka Mce nierówna więc powiem tak : Necro jest dobre na mapach z dużą ilością graczy komputerowych i zamków ... Na mapach gdzie mało graczy i innych zamków jest słabe .
.........................................
Znacznie lepiej niż w h3 zostało to rozwiązane w h4 tutaj inne zamki miały również specjalne zdolności a bone dragons nie były osłabione (i bardzo dobrze)
Niestety mimo, że kierunek dobry to źle zostało to zbalansowane (niestety)
Podsumowując jestem za rozwiązaniem z h4 ... ale znacznie zmienionym i zbalansowanym :) . Bez wskrzeszania wampirów wolałbym się na duchach zatrzymać... + jakieś dobre specjalne zdolności dla innych zamków (wskrzeszanie, dyplomacja , summoning)
___________ Darkness beyound blackest pitch, deeper then the deepest night
King of darkness, who shines like gold upon the Sea of Chaos.
I call myself upon thee! Swear myself to thee !
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Promilus
|
Wysłany: 11 marca 2005 Jak osłabić nekromancję?
|
|
|
Nekromancja jest zbyt silna tylko posiadając płaszczyk...na XL bardzo prosty do zdobycia...primo że często komponenty są na mapie, secundo: czego braknie można kupić u handlarza artefaktami (owszem szanse na pojawienie się są małe, ale wystarczające).
Co to bowiem jest za gra gdy np. Vidominą na 20 poziomie+płaszcz po każdej bitwie dostaje się 2-40 liczy?
___________ Moze zmienie cie w wampira...niee, za dobrze bys sie mial, wiec moze w ducha? Tez za dobrze, zrobie zatem z twoich martwych szczątek pięknego Ghoula-będziesz mi sluzył po wsze czasy... |
|
Powrót do góry
|
|
|
Haarald
|
Wysłany: 11 marca 2005 Jak osłabić nekromancję?
|
|
|
Po co osłabiać w HoMM-III nekromancję? Umiejętność ta nie jest znowu aż tak poteżna jak się wydaje. W HoMM-IV owszem, nekromancja jest zbyt potężna.
Jedyne czego można się doczepić w grze a co związane jest z nekromancją to brak specjalistycznych umiejętności drugorzędnych w innych zamkach (lub przynajmniej w części z nich). Dziwne jest to że tylko nekromanci posiadają specyficzną umiejętność. Możnaby się także doczepić zbyt małej liczby poziomów.... powinno być pięć odnośnie wszystkich umiejętności drugorzędnych.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Promilus
|
Wysłany: 12 marca 2005 Jak osłabić nekromancję?
|
|
|
Umiejętność nekromancji w H3 staje się niezwykle potężna gdy posiada się undertaker cloak (czy jakoś tak). Wszystkie 3 części tego artefakty łączonego bardzo łatwo znaleść na mapach losowych L i XL zatem dobry nekromanta potrafi łatwo zdobyć dużą przewagę. Nekromancja bez tego artefaktu i tak na większych mapach daje jakąś przewagę.
___________ Moze zmienie cie w wampira...niee, za dobrze bys sie mial, wiec moze w ducha? Tez za dobrze, zrobie zatem z twoich martwych szczątek pięknego Ghoula-będziesz mi sluzył po wsze czasy... |
|
Powrót do góry
|
|
|
Siny
|
|
|
|
Dla graczy na poziomie expert Nekromacja prawie na każdej mapie jest zbyt potężna na M szczególnie, gdzie na początku 2 tygodnia zdobywa się 300+ szkiletów oraz wszystkie kluczowe swoje jednostki z zamku.
Jak ją osłabić bardzo prosto, wylączyć bohaterów ze specjalnością necromancy, i ustawić poziom maxymalny na basic, co w połączeniu z Amplifterem daję akceptowalny maxymalny poziom nekromacji na każdym rozmiarze mapki.
Taki patent jest zastosowany w TO, jest to całkiem nowe rozwiązanie i jak do tej pory sprawuje się b. dobrze.
___________ szukasz twardych wojowników? http://www.granda.prv.pl/ |
|
Powrót do góry
|
|
|
Val Gaav
Skąd: Z jednego z czterech światów stworzonych przez... : "Lord of the Nightmares"
|
|
|
|
Siny (cytat): |
Jak ją osłabić bardzo prosto, wylączyć bohaterów ze specjalnością necromancy, i ustawić poziom maxymalny na basic, co w połączeniu z Amplifterem daję akceptowalny maxymalny poziom nekromacji na każdym rozmiarze mapki.
|
Pozostaje jeszcze kwestia skeleton transformer , który gdy np na XL mamy wiele różnych zamków umożliwia zamianę pierwszopoziomowych jednostek z każdego zamku w szkielety . Można w ten sposób niezłą armię stworzyć ...
Ale skoro wszyscy tak bardzo chcą osłabiać nekromancję to co z diplomacy ??? To też dość potężna umiejętność ... Zależnie od mapy często może być bardziej przydatna od Necromancy ...
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Macready
|
|
|
|
Nekromancja jest w porządku , Necropolis jest dobre , ale nie ma świetnej armi i tym nadrabia i to jest w sam raz , dzięki tej umiejetności to jest dobry zamek(4 , 5 , 6 poziom i tak jest super) Jeszcze szkieletornie wybudować i np rekrutować chlopów czy jakieś jednostki pierwszo poziomowe i uśmiercać je tam.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Promilus
|
|
|
|
Hmmm, jeśli chodzi o nekromantów i nekromancję to przypuszczam że ci którzy mówią o osłabieniu tej zdolności mają na myśli tzw "rush" nekromantów-gdzie z początkową albo nieco tylko podbudowaną armią idzie się bez zatrzymywania i rozwala wszystko co jest wystarczająco słabe-zbiera się armię kilkuset szkieletów w ciągu 2 tygodni i nie ma wtedy przeciwnika który takiej sile mógłby się oprzeć-ale to jest urok gry nekromantami i tego niewolno zmieniać.
|
Powrót do góry
|
|
|
Trang Oul
|
|
|
|
Chodzi mi o to, że nekromanci bardzo łatwo zdobywają setki szkieletów i dlatego inne armie nie mają szans na mapach, gdzie jest dużo słabych stworów. Chociaż szkielety to istoty pierwszopoziomowe, nierzadko decydują o sile armii (żywego gracza).
|
Powrót do góry
|
|
|
Macready
|
|
|
|
Tak , ale w tym siła zamku necropolis , coś takiego jak przyrost feniksow we Wrotach Żywiołów , jak jest ich dwa razy więcej to bez problemu biorą archanioła +odradzanie.
Więc tak już ma być(nie zapominajcie o szkieletorni)nekromancja jest dobra , nawet super , ale nie jest za mocna , poprostu taka ma być.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Val Gaav
|
Wysłany: 13 marca 2005 Jak osłabić nekromancję?
|
|
|
Macready (cytat): |
Więc tak już ma być(nie zapominajcie o szkieletorni)nekromancja jest dobra , nawet super , ale nie jest za mocna , poprostu taka ma być. |
Nie jest za mocna ??? No cóż moim zdaniem jest za mocna ... A przyrost fenixów +4 na tydzień to też przesada jeżeli już o tym tu wspominamy ...
Zresztą rozwiązanie problemu jest dość proste inne zamki też powinny mieć jakieś inne elitarne skille . I naprawdę każdy zamek jest na tyle unikatowy, że da się coś wymyśleć ...
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Promilus
|
|
|
|
Szkielety nawet w dużej liczbie nie mają zadania być główną armią a raczej jej plecami-szkielety idą zazwyczaj na pierwszy ogień bo mimo iż nie dorównują centaurom czy pikinierom to są całkiem mocne. Ale nekromanci mający równe armie z Castle +1k szkieletów (kilka tygodni-może nawet miesiąc na słabszych/mniejszych mapach) właśnie szkieletami wyrównują szanse. Mając w zasadzie 2 dobre jednostki (wampiry i czarni rycerze) oraz 1 masówkę potrafią nawiązać równą walkę z silniejszymi zamkami (pod względem jednostek)-po to istnieje nekromancja i dlatego taka musi zostać. Co do feniksów/hydr/behemotów/ghost dragonów itp. to mają one statystyki około 20...przy statystykach tytanów, smoków, arcydiabłow i archaniołów powyżej 24...W/w jednostki mogą być zmiecione z pwierzchni ziemi przez jednostki 6 poziomu (no może oprócz feniów...ale ich przyrost też da się ograniczyć)...natomiast szkielety vs smoki, archanioły lub arcydiabły to raczej dostają ostro w du**.
|
Powrót do góry
|
|
|
Val Gaav
|
|
|
|
Promilus (cytat): |
natomiast szkielety vs smoki, archanioły lub arcydiabły to raczej dostają ostro w du**. |
Hmmm ... Jakoś zawsze gdy grałem Necro to szkielety rozkładały wszystkie 7 poziomowe jednostki ... Może rzecz leży w liczbach przeważnie miałem ich 5k ... Na rekordowej mapce 9k ... Samymi szkieletami wygrać się oczywiście nie da ale Necropolis ma też inne jednostki :) co do 7 poziomowych to na na XL i tak zajmiemy jakieś inne zamki niż nasz więc i z czasem do naszej armii dołączymy np black dragony ...
Zachowując nekromancję na tym poziomie na jakim jest i by rzeczywiście była osłabiona przez słabe ghoust dragony trzeba by zakazać łączenia armii nieumarłych z armią żywych . Oczywiście taki death knight mógłby włączyć do swej armii np Archangels ale najpierw musiałby nie mieć żadnych nieumarłych jednostek w swojej armii ....
Takie rozwiązanie wydaje się całkiem logiczne biorąc pod uwagę że wszystkie żywe istoty brzydzą się nieumarłych ...
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Macready
|
|
|
|
Pewnie grałeś na najłatwiejszym poziomie i było mało 7-poziomowych jednostek , nekromancja musi być taka jaka jest, popatrz na jednostke 7-poziomu z Necropolis jest strzasznie słaba ,daleko mu do innych 7-poziomowców, ma gorsze statystyki od feniksa i czasem zdaża mu sie przegrać z nim , a co dopiery gdy jest go dwa razy więcej.W necropolisz są dwie dobre jednostki Wampiży Lordzi i Upiorni Rycerze , Lisze są takie średnie(z ich poziomu napewno są lepsze ptaki gromu , gorgony i minotaury , reszty nie wiem) więc coś musi wzmacniać ten zamek.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Promilus
|
|
|
|
Jestem świadom słabości jednostek nekropolii, a także ich atutów. Szkielety starają się wyrównać szanse, jednakże ni nie wskórają przciw silnym jednostkom 5, 6 i 7 poziomu-nawet tysiące szkieletów ginie gdy grając np. Castle rzuci sie bless i najpierw zaatakue strzelcami (czyli kusznicy+mnisi) co znacznie uszczupli szeregi szkieletów-archanioły zniszczą sporo czarnych rycerzy-którzy z mojego doświadczenia nawet w 2x wiekszej liczbie nie mają z AA szans (nawet z potencjalnym podwójnymi uszkodzeniami)...później wkraczają do akcji halabardierzy, championi i krzyżowcy atakujący 2 razy-a z max uszkodzeniami po 1 rundzie walki masz połowę szkieletów, połowę czarnych jeźdżców i kilku smoków mniej. Losy takiej bitwy może odmienić tylko:
1. Spowolnienie.
2. Klątwa
3. Zapomnienie
4. Oślepienie
5. Czar masowego rażenia jak np. inferno, ewentualnie czar implozja na archaniołach.
6. Szaleństwo
-------No i ewentualnie dla wzmocnienia-----
1. Ręka śmierci
2. Przyspieszenie
3. Modlitwa (dziwne że bles nie działa a modlitwa działa)
4. Tarcza.
I mówię te słowa będąc wielbicielem nekromantów i ich pięknych kampanii będących w H3 i H4 prawdziwym wyścigiem z czasem. Taktyka nekromantów to jak najszybsze wyprodukowanie licznej armii-a nie SILNEJ armii. Nekromanci to sila liczności, a nie jakości.
|
Powrót do góry
|
|
|
Macready
|
|
|
|
Jak sie ma artefakt składny Płaszcz Króla Ożywieńców to nekromancja to potężna moc , da się wskrzeszać zjawy i lisze , jak się ma nekromancje na exp i oczywiście ten art.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Promilus
|
|
|
|
Artefakt ten ma mocno przesadzoną moc-dlatego o ile w kampani SoD jest całkiem użytecznym dodatkiem, to w walce PvP jego użycie jest częstokroć zabronione (można mieć elementy-ale nieposkładane)
|
Powrót do góry
|
|
|
Getyr
|
|
|
...Jasne zbanujmy wszystko po kolei i zostawmy samych barbarzyńców z umiejętnościami ofensywy i płatnerza.... Dyplomacja, Nekromancja, większość czarów, niektóre zamki out i gra będzie spox :wink:
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Macready
|
|
|
|
Hehehe , mi się ten artefakt podoba , szczególnie gdy jest w moim posiadaniu.
Zgadzam się z przedmówcą , zabrać tą moc nekromantą to tak jakby zabrać cały atak Twierdzy , obrone Cytadeli , czy czary Fortecy.
|
|
Powrót do góry
|
|
|