Autor |
Wiadomość |
Anonymous
Wysłany: 18 sierpnia 2005 Spolszczanie Necropolis
|
|
|
"Ponury Żniwiarz" bardzo ładna nazwa, alę tu nie pasuje!
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
zgadzam sie bardzo fajna nazwa
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Erdamon
|
|
|
|
Piekłoszczyk ??? Moim zdaniem powinno być Plugawy Zombi.
Strzygoń też mi się nie podoba powinno być widmo albo zjawa.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
1)szkielet OK, ale szkielet łucznik zastąpiłbym zwykłym KOŚCIEJ
2)piekłoszczyk? tego stwora to nie znam i nazwa jakaś taka komiczna, zmutowany zombie też nie bardzo pasuje :P, proponuję wykorzystać nazwę rodem z systemu RPG Earthdawn - ŻYWOTRUP, ewentualnie może być ożywieniec
3)na pewno nie wampir szlachecki, już lepiej wampirzy lord, ale ja jestem za ALPem, a jeżli komuś się nie podoba, to jeszcze wśród wampirów mamy np. brukołaka :P
4)patrząc na arty wight to na pewno nie strzygoń, KOSTUCHA jest jak najbardziej na miejscu (śmierć głupio by brzmiało), ewentualnie nazwa dwuczłonowa, jak np. WIDMO ŚMIERCI; upiór też może być
Reszta nazw OK
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Ururam Tururam
|
|
|
|
Biorąc pod uwagę zdolność specjalną Wraitha - jednak Kostucha to najlepsze rozwiązanie. Zatem Wight = Upiór.
___________ Hoc est opus!
(Caffa et bucella per attractionem corporum venit ad stomachum meum.) |
|
Powrót do góry
|
|
|
Thompson
|
|
|
|
Oskarżam:
#1: Plague Zombie - Piekłoszczyk
- Jak na mój gust to też nie jest zbyt ten tego tłumaczenie, ale co zrobić? Niektórych rzeczy nie da się po prostu przetłumaczyć ot tak. W każdym razie ja proponuję Plugawe Zombi, ewentualnie Zainfekowany Trup/Plugawy Trup.
#2: Vampire Lord - Wampir Szlachecki
- Lepiej by zostało tak jak w 3-ce, czyli Wampirzy Lordowie.
#3: Wight - Strzygoń
- Eee... No nie wiem... Może lepiej po prostu Zjawa?
#4: Bone Dragon - Drakolisz
Niby dobrze i w wielu światach fantasy takie tłumaczenie występuje, mnie jednak się nigdy ono specjalnie nie podobało. Zostawiłbym Kościste Smoki.
#5: Spectral Dragon - Upiorny Smok
- Dobre tłumaczenie, takie jak zawsze w serii, ale można by także zaproponować Widmowy Smok.
___________ Kiedyś pewien człowiek powiedział, że prawda jest jedyną rzeczywistą rzeczą na świecie. Tylko ona zostaje, kiedy zedrze się zasłonę ciemności i cieni. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Fristron z Avlee
|
|
|
|
Ech...
Piekłoszczyk taka ładna nazwa a pójdzie najprawdopodobniej do piachu :/ .
Co do Kościeja - nie, nie i nie jako najsłabsza jednostka. Kościej to synonim Kostuchy, nie ożywionego szkieleta! Jeżeli koniecznie ma nie być nazwy szkielet to lepiej dać szkieletor niźli Kościej!
A skeleton archer... cóż, tu nic mi nie przychodzi do głowy. Ostatecznie mógłby być Kościany Strzelec.
___________ Nie ma na tym świecie altruistów. Są ci, którzy ich udają i ci, którym udawanie weszło w nawyk. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Tylko nie kostucha, radzę jeszcze raz obejrzeć rysunek, konkretnie dłoń potwora, jak to są kości, to wszyscy jesteśmy nieumarłymi :!: Kostucha=SZKIELET+kosa+czarny płaszcz :!:
Moim zdaniem kosiarz nie jest złym pomysłem na nazwę ulepszenia, upiór też może być. Piekłoszczyk- właściwie co to jest :?: Bardziej pasuje zwiastun zarazy/siewca zarazy/zarażone zombie, ew. gnilec też może być. Reszta jak w ostatnim podsumowaniu, nawet się już do strzygonia przekonałem :D . Ze względu na to, że Drakolisz może się pojawić w dodatku, lepiej zostawić Kościanego Smoka. Natomiast Widmowy Smok to jedyna słuszna nazwa dla ulepszenia i na tym proponuję zamknąć dyskusję na temat siódmego poziomu, chyba, że ktoś ma NOWY i SENSOWNY pomysł na inne nazewnictwo.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Vinius
Skąd: Miasteczko niedaleko zamku króla Maximusa...(Hunterville)
|
|
|
|
Ktoś napisał, że upg. zombie powinien się nazywać ghoul. Bzdura! Ghoul to nieumarły żywiący się trupami, często zdeformowany (w wielu grach widzimy go pod postacia garbatego stworka).
Do UT: wiem, ze gorgona miała taką umiejętność. Tylko czy nie była ona losowa? Poza tym nie podobała mi się. gdy masz jednego archanioła vs jednego przysłabawego upiora przegrywasz ciężką bitwę dzięki głupiej zdolności.
___________ Ku chwale Imperium!
O von sikus II
vel Vinius |
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
|
|
|
Ta zdolność gorgona rosła wraz z liczbą jednostek o ile się nie mylę. Więc 1 vs. 1 nic nie daje. Ghul nie jest nieumarłym, jest jak najbardziem żywym stworem.
Kiedy podsumowanie bo odbiegamy zbyt od zakończenia. :?:
___________ From the beginnin' to end
Losers lose, winners win
This is real, we ain't got to pretend
The cold world that we in
Is full of pressure and pain
I thought it would chane
But its stayin' the same |
|
Powrót do góry
|
|
|
Ururam Tururam
|
|
|
|
Jeszcze parę dni, nie pali się.
Choć myślę, że juz i tak większość rzeczy zostało powiedziane.
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
[quote="Kagain"]Tylko nie kostucha, radzę jeszcze raz obejrzeć rysunek, konkretnie dłoń potwora, jak to są kości, to wszyscy jesteśmy nieumarłymi :!: Kostucha=SZKIELET+kosa+czarny płaszcz :!:
Moim zdaniem kosiarz nie jest złym pomysłem na nazwę ulepszenia, upiór też może być. quote]
A teraz popatrzy na kaptur osobnika. Co tam widzimy :?: Zza kaptura widać kawałek czaszki :!: ( głównie zęby) :!: I czego on nie ma, żeby być kostucha :?: :twisted:
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Ten kawałek jest tak mały, że ciężko stwierdzić czy to czaszka, czy zniekształcona twarz, natomiast z całą pewnością łapy tego stwora mają skórę, a może nawet jeszcze coś między skórą i kościami :twisted: .
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
|
|
|
Przepraszam bardzo, ale czy ktoś z was widział Kostuchę na żywo??? Nie sądze bo pewnie już by z nami nie rozmawiał. Jak dla mnie ogólny wygląd oraz zdolności przemawiają za Kostuchą. A tak apropo dłoni to są jak widać kościste, tylko kości i skóra :P
Losers lose, winners win
I thought it would chane
|
Powrót do góry
|
|
|
Ururam Tururam
|
|
|
|
Wybywam znów na parę dni (będę we wtorek wieczorem), a dyskusja niechaj dalej się toczy. :)
Podsumowanie ostateczne nastąpi we środę rano.
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Haav Gyr (cytat): |
Przepraszam bardzo, ale czy ktoś z was widział Kostuchę na żywo??? Nie sądze bo pewnie już by z nami nie rozmawiał. Jak dla mnie ogólny wygląd oraz zdolności przemawiają za Kostuchą. A tak apropo dłoni to są jak widać kościste, tylko kości i skóra :P |
Zgadzam się :!: Po prostu szukają dziury w całym! A kostucha oddaje naturę(zdolniści) tego potwora.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Cytat: |
Przepraszam bardzo, ale czy ktoś z was widział Kostuchę na żywo??? |
Nie, bo to postać będąca dziedzictwem kultury zachodnioeuropejskiej (Coś mi za patetycznie wyszło:P) przedstawiana jako zakapturzona postać z kosą...
Moim zdaniem nazwa Kostuch i dla ulepszenia Ponury Żniwiarz świetnie przedstawia 'klimat' jednostki...
PS Problem będzie jeśli się okaże, że to kobieta (jak Zjawa w H3)... Kostucha bardzo fajnie brzmi, ale z Ponurą Żniwiarką nie chciałbym sie spotkać :wink:
Pozdrawiam
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Oto jak ja chciałbym by jednostki by nazywały:
1.Kościej :arrow: Strzelca ożywieniec/ Kościsty strzelec
2.Zombie :arrow: :?:
3.Duch :arrow: Zjawa
4.Wampir :arrow: Alp/ Nosferatu
5.Lisz :arrow: Arcylisz
6.Strzyga :arrow: Kostucha
7.Kościsty Smok/ Smocza Kościeja :arrow: Smocze Widmo/ Smocza Zjawa
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Vinius
|
|
|
|
co do ghoula - spotykam się z różnymi wersjami. nie pamiętam, na kogo mam się powołać w sprawie nieumarłości stworzonka :) ale słyszałem obydwie wersje.
O von sikus II
vel Vinius |
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
|
|
|
Po pierwsze nie strzyga, to kolejne inne stworzenie, które jest zazwyczaj mniejsze niż dorosły człowiek, jest włochate, dzikie i ma paszczę pełną ostrych zębów, którymi rozrywa ofiary.
Po drugie nie kościsty, kościstą można mieć dłoń, sylwetkę itp.
Losers lose, winners win
I thought it would chane
|
Powrót do góry
|
|
|
Avonu de Odihs
|
|
|
|
Popsuję tu niektórym zabawę z Kostuchą. Po angielsku jest to Reaver (lub Grim Reaver), co będzie jeśli pojawi się taka jednostka neutralna? To raz. Po drugie Kostucha to unikalna postać, jest tylko jedna, a tu nagle cała armia Kostuch (Żniwiarzy)?
Co do ghula, to jest to nieumarły, w którego przemienił się człowiek jedzący mięso zmarłych (niech ktoś, kto czytał "Baśnie 1000 i jednej nocy" lepiej to wytłumaczy).
Z kolei Strzygoń to polskie określenie Wampira.
I jeszcze jedno. Całe to zamiesznie z jednostkami powstało na skutek tłumaczeń UT. W H3 mamy jednostki o takich samych nazwach (poza Plague Zombie i Ghost>Spectre), dlaczego nie wykorzystać nazw z tamtej części? Trochę dziwnie będzie wyglądać, że w H3 były Wight>Wraith (po polsku Zjawy>Upiory, które "obierają przeciwnikowi siły życiowe" - cytat z opisu jednostek), a w H5 będziemy mieli Upiór>Kostucha (które też odbierają siły życiowe).
Zobaczymy co będzie jeśli pojawi się jednostka Gargoyle. Czy zostanie Gargulec, czy też będzie Maszkaron lub Rzygacz.
Dobra, koniec czepiania się ;) Mam nadzieję, że mnie nie zlinczujecie (szczególnie UT). Na szczęście (lub nie) o nazwach zdecyduje polski wydawca.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Vinius
|
|
|
|
ja nie zlinczuję, wręcz przeciwnie :) jedne z niewielu mądrych informacji w tym temacie :)
O von sikus II
vel Vinius |
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Słyszałem, że mają zmienić nazwę Plague Zombie. Więc mogliby dodać zdolność zadawania większych ran nieumarłym 1,2 poziomu, i byłby Ghul :!: I byłoby cool :!: :D
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bartezzik
|
|
|
|
Gdyby nie brat, to bym nadążał z stronami... Napisze ostatniego posta tutaj i będzie on związany z upg Wampira. Według mnie powinien on sie nazywać albo Alp (przyzwyczajenie z trójki) albo Nosferatu (nazwa mi sie ogólnie podoba) albo Arcywampir (lepiej brzmi niż Wampirzy Lord)
___________ "Gdy przyglądałem się Mrocznym Elfom, które odwiedziły Szarogórze... Poczułem w głebi duszy, że do nich należe... Że należe do ciemności..." |
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Avonu de Odihs (cytat): |
Popsuję tu niektórym zabawę z Kostuchą. Po angielsku jest to Reaver (lub Grim Reaver), co będzie jeśli pojawi się taka jednostka neutralna? To raz. Po drugie Kostucha to unikalna postać, jest tylko jedna, a tu nagle cała armia Kostuch (Żniwiarzy)?
|
Mądrze mówisz, ale muszę cię zmartwić :!: W HoMM3 było wiele unikalnych postaci :!: Np.
była 1 Hydra, a Tytanów było 12 :!: :D
|
|
Powrót do góry
|
|
|