Witaj na Starym Forum Jaskini Behemota.
Zostało Ono stworzone przez ixcesala z uwagi na problemy z forum Ezboard 10 grudnia 2002. Służyło Jaskiniowcom
dzielnie do sierpnia 2005 roku, kiedy to dominium i podwładnych Behemota dotknął Wielki Trek, po którym przez 10 miesięcy
Jaskinia nie funkcjonowała.
Wszystkim, którzy przyczynili się do rozwoju Imperium Jaskini Behemota, zarówno poprzez pracę techniczno-graficzną, jak i
osobom które współtworzyły klimat - dziękujemy.
Zapraszam do obejrzenia tego swoistego muzeum, które wiąże się ze wspaniałymi wspomnieniami niemałej części Jaskiniowców.
Kasztelan Crazy
Wróć do strony głównej Jaskini Behemota.
Autor |
Wiadomość |
Acid Dragon
|
Wysłany: 20 stycznia 2004 Technofantasy?
|
|
|
Wszystko fajnie Eartless. Cieszę, się, że masz takie zdanie, ALE:
Eartless (cytat): |
Ta cała Starożytność jak to ktoś napisał... Dobra są ludzie, łucznicy, katapulty... Jest magia? (w starożytności??? przecie by ich święta inkwizycja ubiła) |
Starożytność to okres od ok X w p.n.e........ inkwizycji wtedy jeszcze nie było, a mity i magia owszem :)
Cytat: |
Są smoki.... ( e to chyba z legend... Chiny???), |
Nie tylko, ale też pochodzą z okresu Starożytności. W Europie legendy o smokach upowszechniły się w średniowieczu co prawda, ale pochodzenie mają starsze.
Są jakieś maszkarastwa jak meduzy... (mity greckie na długo przed starożytnością???) |
Ja myślę, że ten fragment należałoby zostawić bez komentarza :P
więc bez szufladek panowie i panie... To jest świat Homm, a nie jakieś SF, Fantasy, czy TF!!! Zrozumcie to i zaakceptuje to! Wszystko jest wymieszane i pięknie się prezentuje, wiec po co narzekać....
|
Prawda, zaszufladkować tego nie można! Jednakże można wyodrębnić pewne składniki... poza tym:
po pierwsze: trzeba to umiejętnie wymieszać, tak aby całość była spójna, a nie składała się z kilku niezależnych światów (fantasy, sci-fic i np militarny), czyli innymi słowy - aby nie wyszło z tego 'Rise of Nations'.
po drugie: każde mieszanie ma swoje granice :). Ja na przykład zabiłbym, gdyby ktoś wpadł na pomysł umieszczenia zamku pokemonów :P..... hmmm.... sądząc po tej mandze w H5 to i tak będzie coś w tym stylu, no ale.... :P
tak, czy inaczej - aby podtrzymać tradycję HoMM, należy pamiętać, że głównymi bohaterami mają być tytułowi herosi mocy i magii. Dołóżmy do tego sci-fic, dołóżmy i inne elementy i stwórzmy coś wspaniałego!, ale głównym motywem mimo wszystko powinny być światy mocy i magii.
___________ Neutralność nie zawsze jest możliwa... |
|
Powrót do góry
|
|
|
Sezerp
Wysłany: 20 stycznia 2004 Technofantasy?
|
|
|
Wtrącę swoje trzy(sta) groszy.
Fantasy <> średniowiecze. Dowód będzie przez tzw. reductio ad absurdum. Jeśli fantasy == średniowiecze, to w świecie fantasy powinien być papież - bo był w Średniowieczu. U Tolkiena i Sapkowskiego nie ma papieża (ani chrześcijaństwa...) Ups.
Wniosek: autor (w tym wypadku UbiSoft) ma prawo zrobić ze swoim światem co mu się żywnie podoba. Elementy techniki (mniej lub bardziej) zaawansowanej są wg. mnie dopuszczalne, o ile tylko nie naruszają balansu gry. I to nawet nie biorąc pod uwagę Starożytnych, serii M&M itp. A klimat? Świat w którym anioł staje przeciwko nieumarłemu z wyrzutnią rakiet też ma swój klimat.
A że nie jest to klimat pseudo-średniowieczny...
Z tym, że uważam, że elementy takie powinny się znależć raczej w rozszerzeniu, niż w wersji podstawowej.
PS. Dla poszerzenia horyzontów polecam książki: "Śmierć nekromanty" Margareth Wells i cykl "Księga Nowego Słońca" Gene Wolfe'a. Ta pierwsza to 100% fantasy dziejąca się w mieście przypominajacym... XIX-wieczny Paryż. Ta druga to historia świata, który "zatoczył koło" i z epoki lotów kosmicznych stoczył się do poziomu drugiego Średniowiecza.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Eartless
|
Wysłany: 23 stycznia 2004 Technofantasy?
|
|
|
Acid Dragon (cytat): |
Wszystko fajnie Eartless. Cieszę, się, że masz takie zdanie, ALE:
Eartless (cytat): |
Ta cała Starożytność jak to ktoś napisał... Dobra są ludzie, łucznicy, katapulty... Jest magia? (w starożytności??? przecie by ich święta inkwizycja ubiła) |
|
Rzecz jasna nie chodziło mi o Starożytność, bo to banał tylko o Średniowiecze :P Nie wiem czemu tak napisałem, ale czasem zdarza się mi coś takiego... Zatem powtarzam, że chodziło o Średniowiecze...
Zatem inkwizycja rulez :)
Są smoki.... ( e to chyba z legend... Chiny???), |
Nie tylko, ale też pochodzą z okresu Starożytności. W Europie legendy o smokach upowszechniły się w średniowieczu co prawda, ale pochodzenie mają starsze. |
Wiem :p Miało to tylko uzmysłowić co niektórym, że świat Homm jest nieco bardziej skomplikowany, niż się im zdaje :p
Są jakieś maszkarastwa jak meduzy... (mity greckie na długo przed starożytnością???) |
Ja myślę, że ten fragment należałoby zostawić bez komentarza :P |
Podobna gafa jak powyżej... Chodziło znowu o Średniowiecze :p
więc bez szufladek panowie i panie... To jest świat Homm, a nie jakieś SF, Fantasy, czy TF!!! Zrozumcie to i zaakceptuje to! Wszystko jest wymieszane i pięknie się prezentuje, wiec po co narzekać....
|
Prawda, zaszufladkować tego nie można! Jednakże można wyodrębnić pewne składniki... poza tym:
po pierwsze: trzeba to umiejętnie wymieszać, tak aby całość była spójna, a nie składała się z kilku niezależnych światów (fantasy, sci-fic i np militarny), czyli innymi słowy - aby nie wyszło z tego 'Rise of Nations'.
po drugie: każde mieszanie ma swoje granice :). Ja na przykład zabiłbym, gdyby ktoś wpadł na pomysł umieszczenia zamku pokemonów :P..... hmmm.... sądząc po tej mandze w H5 to i tak będzie coś w tym stylu, no ale.... :P
tak, czy inaczej - aby podtrzymać tradycję HoMM, należy pamiętać, że głównymi bohaterami mają być tytułowi herosi mocy i magii. Dołóżmy do tego sci-fic, dołóżmy i inne elementy i stwórzmy coś wspaniałego!, ale głównym motywem mimo wszystko powinny być światy mocy i magii. |
Popieram cię Acid... Mieszanie ma swoje granice... Jak na razie wyszło to jakoś sensownie autorom gry... Wprawdzie teraz kto inny przejął pałęczkę, ale miejmy nadzieje, że wiedzą co robią :)[/quote]
___________ Mój numer gg: 697328
"Coś się kończy, coś się zaczyna"
A.Sapkowski |
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
Wysłany: 24 stycznia 2004 Technofantasy?
|
|
|
Ja jetem za chociaż mało wiem o forgu i o tym co miało byc w H3 i co bylo z Archibaldem w MM7 albo 6 jednak strasznie sie zdziwiłem dowiadujac sie ze kreaturyz inferno to KOSMICI tak widziłem napisane w wywiadzie z Gregiem Fultonem na temat forge itp. szkoda ze nigdy nie lubilem MM przynajmniej teraz bym wiedzial o co chodzi i skad sa archanioły o ktorych Greg mowil ze gdyby powiedzial skad one sa (kosmici moze) to dostalibysmy zawału serca albo o starozytnych troche te Heroesy zaczynaja byc dla mnie STARCRAFTEM ale jestem za TECHNOFNTASSY i ZEBY WYJASNILI O CO CHODZIŁO i to wszystko poswiecone calemu H5 ALBO calemu jednemu DODATKOWI.
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
Wysłany: 24 stycznia 2004 Technofantasy?
|
|
|
I właśnie ja się temu sprzeciwiam, niech se będzie to całe technofantasy, ale niech herosi zostaną herosami a nie starcraftem. My wiemy że kreeganie to kosmici, starożytni to kosmici i pewno jeszcze mnóstwo istot ze świata herosow. Ale ta cywilizacja nie zna pojęcia kosmici, niech pozostaną demony z innych światów, bo tylko dzięki temu klimat nie zmni się diametralnie. A po co zarzynać taką perełkę jak seria Heroes of Might & Magic?? Można przypuścić że taka kompletna wiedza o starożytnych jest nie do opanowania przez ludzi tamtego świata, bo ta wiedza jest zbyt groźna dla nich samych i prowadziła by do samozniszczenia.(gorszego niż tego z intra z H4)
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Eon
|
Wysłany: 25 stycznia 2004 Technofantasy?
|
|
|
Yeah!
Marzenie 13-letnich graczy (i tych bardziej znudzonych 22L...) nareszcie się spełni! Nie ma to jak napakowany, idący Heroes [brzęczący od żelastwa], napotykający komando-Heroesa Rambo z M-16 i C-4 w plecaku. Juhuuu!
|
Powrót do góry
|
|
|
Ururam Tururam
|
Wysłany: 26 stycznia 2004 Technofantasy?
|
|
|
Dyskusja była burzliwa - nie spodziewałem się innej!
Biorę się za podsumowanie.
___________ Hoc est opus!
(Caffa et bucella per attractionem corporum venit ad stomachum meum.) |
|
Powrót do góry
|
|
|
Hubertus
|
Wysłany: 21 lutego 2004 Technofantasy?
|
|
|
Nie nie tego nie powinno w Heroes być. Moim zdaniem technofantasy to zły pomysł który zaburzy harmonię świata. Był on już przecierz rozpatrywany w trakcie prac na Armagedons Blade i wtedy został odrzucony, nie sądzę aby i teraz się przebił. No jakie szanse miałby zwykły zombiak przeciwko zombiakowi na gąsienicach z maszynówą?
___________ "Czy to jest wina ogrodnika, że tulipany schną w wazonie?" |
|
Powrót do góry
|
|
|