Autor |
Wiadomość |
Anonymous
Wysłany: 15 sierpnia 2005 Propozycje nazw jednostek w Heroes V.
|
|
|
Hellburn (cytat): |
Dla mnie to nie podlega dyskusji. 'M U S I' być rycerz. |
OK moze być zamiast miecznika rycerz.Ale sęk w tym, że pierwsza forma Rycerza mogłaby być zastąpiona czymś.Mogłoby być może Rycerz Chwały/Światła->Krzyżowiec
Mi się strasznie nie widzi słowo Giermek!!Wolałbym już nazwy z HOMM 3!!
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Hellburn
|
|
|
|
z punktu widzenia nazwy to powinien byc giermek, ale bardziej tu pasuje wlasnie miecznik/zbrojny (podobieństwo do h3)
___________ Damn! |
|
Powrót do góry
|
|
|
Trang Oul
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Do pewnych ludzi po prostu nie trafia słowo rozsądku :] NIE MA jednostki wojskowej o nazwie "miecznik". Nie ma i już, po prostu NIE MA takiego słowa w języku polskim (nie w tym znaczeniu).
@Haav Gyr - oczywiście masz rację co do paladyna i jego historycznego pochodzenia. W odpowiedzi na posty Mysterio pisałem o paladynach w grach i generalnie biznesie rozrywkowym ;]
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Vandergahast
|
|
|
|
przeczytanie tych 5 stron pod rząd to męka :]
ja w zasadzie zastrzeżenia do Sukkuby (ała!) i do Karbowego tylko zgłaszam.
Oblubienica Szatana jest idealnym rozwiązaniem, zwłaszcza jeżeli Archdevil zostanie Szatanem. I klimat i parka od razu.
Karbowy... Bies to kusząca opcja, jakiś klimatyczny przymiotnik należałoby tylko dorzucić i będzie w sam raz, alem na to już dzisiaj zbyt zmęczony.
___________ Jestem wicemistrzem :]
Mój chomik ma balkonik.
Shit happens. All the time. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Ururam Tururam
|
|
|
|
Acid Dragon (cytat): |
lingwistyka nie może być najważniejszym kryterium. |
Pozwolę sobie mieć przeciwne zdanie. No, może nie do końca. Nie najważniejszym, ale bardzo ważnym.
Haav Gyr (cytat): |
Ciekawy słownik łaciny posiadasz, bo succubus pochodzi od słowa "succubare" |
Zwykły Słownik Wyrazów Obcych. Tam jest pod hasłem Sukkubus forma "Succuba" - sredniow. łac. "prostytutka".
Sasori (cytat): |
Mysterio, sęk w tym, że w języku polskim "miecznik" oznacza rybę, a nie wojownika z mieczem. |
Na szczęście nie tylko. Co powiesz na zwrot "Miecznik koronny"? Co prawda dawniej "miecznik" nie był kimś kto mieczem wywijał, tylko takim który miecz za księciem nosił i o niego dbał.
Zatem zbrojny czy miecznik? A może wedle pomysłu DK fechmistrz?
Jeszcze w kwestii miecznika, zobaczmy, co ma do powiedzenia Słownik Języka Polskiego:
1) Do XVI wieku dworzanin noszący miecz przed panującym, potem tytuł szlachecki [...]
2) Rzemieślnik wyrabiający miecze [...]
3) Xiphis gladius, ryba morska [...]
4) Orcinus orca, ssak morski [...]
gość (cytat): |
Twórcy gry chcą nazewnictwa takiego, żeby polskim fanom się podobało. |
Wbrew pozorom to nie jest priorytetem. Ważniejsze od "podobania się (bo człowiek do wszystkiego przywyknie!) jest stworzenie spójnego i językowo poprawnego nazewnictwa, które w nowym świecie startującym od Heroes V zostanie i stworzy klimat. Dlatego konotacje historyczno-lingwistyczne są jak najbardziej wskazane, a dopasowanie nazwy do stwora jest ważniejsze od papuziej wierności wersji angielskiej!
Val Gaav (cytat): |
Apeluje o zgodność z orginalną angielską nazwą ... |
Oryginalne nazwy były francuskie! A chevalier to rycerz, nie chce inaczej być...
Anarchy man (cytat): |
A nie lepiej zamiast piechura to chłopski woj, lub po prostu woj? |
Woj? Podoba mi się! Co na to inni?
KinSlayer (cytat): |
Horned Demon->Horned Overseer - rogacz->karbowy.
Succubus->Succubus Favorite chyba najbardziej kontrowersyjna jednostka Smile ja jestem zwolennikiem wersji "sukkub". jesli angielska nazwa upgrade pozostanie, to wystarczy moim zdaniem sama "faworyta". |
Niestety rogacz, to ktoś kogo żona zdradza. Albo jeleń.
Ale dobrą propozycją jest: demon - bies, gdzie samej nazwy "bies" wedle propozycji Vanderghasta uzyje się na określenie ulepszonego demona.
A że z sukubami jest problem, zostałem właśnie przez Was przekonany do zupełnego odstąpienia od tej nazwy! Jak by nie było, bedzie źle. Proponuje Fabrycemu zarekomendować faworyta i ognista faworyta.
To tyle. Dyskusja trwa jeszcze do jutra do godzin popołudniowych.
___________ Hoc est opus!
(Caffa et bucella per attractionem corporum venit ad stomachum meum.) |
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Dobrze zgłaszam moją ostateczną wersje nazw:
Bohaterowie: Kleryk i Paladyn (wiem, że nie mam prawa zgłaszać propozycji zanim nawet producenci nie ogłosili ich nazw ale jest mi to potrzebne do opisu :P)
Chłop -> Strażnik Miejski
Łucznik -> Kusznik
Gryf -> Królewski gryf
Miecznik -> Krzyżowiec (jak w orginale)
Kapłan -> Inkwizytor
Kawalerzysta -> Czempion
Anioł -> Archanioł
i Inferno:
Bohaterowie: Czarnoksiężnik i Heretyk (prototp :P)
Diablik -> Chowaniec
Rogaty Demon -> Rogaty Nadzorca (nie wiem jakoś fajnei brzmi:P)
Piekielny Ogar -> Cerber
Sukub -> Diablica
Piekielny Ogier (wiem, wiem, będzie się mylić z Ogarem, więc w razie czego może być Rumak) -> Koszmar
Czart -> Czarci Lord (Niestety moim zdanem nie ma dobrego polskiego odpowiednika na Pit)
Diabeł -> Arcydiabeł
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
Wysłany: 16 sierpnia 2005 Propozycje nazw jednostek w Heroes V.
|
|
|
Ururam Tururam (cytat): |
Zwykły Słownik Wyrazów Obcych. Tam jest pod hasłem Sukkubus forma "Succuba" - sredniow. łac. "prostytutka" |
1) Chyba pod hasłem Succubus/Sukkub
2) Chcesz nazwać jednostkę nazwą kojarzoną z prostytutką?
3) Nadal uważam że to kiepski słownik, ale żeby wyjaśnić to podejrzewam że Succuba pochodzi od słowa Succubare. Wkońcu chodzi o demona który uwodził mężczyzn. Więc mówienie sukkuba - w tej chwili będzie się kojarzyć z najstarszym zawodem świata., a nie demonem.
Cytat: |
Ale dobrą propozycją jest: demon - bies, gdzie samej nazwy "bies" wedle propozycji Vanderghasta uzyje się na określenie ulepszonego demona. |
No wkońcu coś, poważnego, sensownego i wartego uwagi.
A że z sukubami jest problem, zostałem właśnie przez Was przekonany do zupełnego odstąpienia od tej nazwy! Jak by nie było, bedzie źle. Proponuje Fabrycemu zarekomendować faworyta i ognista faworyta. |
Nawet nie strasz mnie(i innych pewnie) takim stanowiskiem. :shock: Co co zaproponowałeś jest jeszcze gorsze, bo:
1) Niezgodne językowo
2) Głupio brzmi(Głupio to łagodne określenie)
3) Wkońcu pojawił sie Sukkub w grze a wy mieszacie i chcecie wyrzucić go(ją) :?
Jeśli tak ma wyglądać tłumaczenie, to ja dziękuje za taką grę.
___________ From the beginnin' to end
Losers lose, winners win
This is real, we ain't got to pretend
The cold world that we in
Is full of pressure and pain
I thought it would chane
But its stayin' the same |
|
Powrót do góry
|
|
|
Ururam Tururam
|
|
|
|
1) Chyba pod hasłem Succubus/Sukkub
|
Dokładnie Sukkub(us).
3) Nadal uważam że to kiepski słownik |
Pretensje do Kopalińskiego...
Nawet nie strasz mnie(i innych pewnie) takim stanowiskiem.
[...]
Jeśli tak ma wyglądać tłumaczenie, to ja dziękuje za taką grę. |
Piszę poważnie.
A skoro dziękujesz - trudno, bardzo proszę.
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Główny problem z sukkubem polega na nazwie jego ulepszenia, która w oryginale również pozostawia wiele do życzenia... Myślę, że propozycja z Faworytą i Ognistą Faworytą jest, jak do tej pory, najsensowniejsza. W tę grę i tak zagra masa ludzi, którym nazwa Sukkub absolutnie nic nie mówi... Chociaż osobiście wolałbym Sukkub->Ognista Faworyta, w ten sposób zachowamy sukkuba i wybrniemy z problemu z faworytą, poza tym nazwa "Ognista Faworyta" bardzo mi się podoba :D .
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Szon
|
|
|
|
Moje propozycje:
Chłop -> Piechur (poprostu)
Łucznik -> Strzelec (lub zgodnie z tłumaczeniem "Strzelec wyborowy")
Gryf -> Królewski gryf
Miecznik -> Krzyżowiec (chyba już wystarczająco długo mielismy do czynienia z Miecznikiem wiec nie wiem dlaczego nie można kontynuować takiego nazewnictwa??)
Kapłan -> Inkwizytor (tłumaczenie raczej jedyne jakie może być ale zupełnie taka nazwa mi sie nie podoba obstawiałbym raczej przy klasycznym nazewnictwie tj. Mnich - Kapłan)
Kawalerzysta -> Paladyn (wydaje mi sie że nie powinniśmy stosowac nazewnictwa Rycerz z racji klasy jaką niewątpliwie będzie posiadał bohater miasta Nieba - przynajmniej tak mozemy przyjać)
Anioł -> Archanioł
___________ Wzajemna lekka niechęć, dzieląca oba oddziały, tliła się cicho, nie podnosząc głosu. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Haav Gyr
|
|
|
|
Kagain (cytat): |
Główny problem z sukkubem polega na nazwie jego ulepszenia, która w oryginale również pozostawia wiele do życzenia... Myślę, że propozycja z Faworytą i Ognistą Faworytą jest, jak do tej pory, najsensowniejsza.
|
A gdzie tu sens??? :shock: Od początku słowo Faworyta wzbudziło niechęć, a tu nagle okazuje się "najsensowniejsze" :?:
W tę grę i tak zagra masa ludzi, którym nazwa Sukkub absolutnie nic nie mówi... |
Jasne, faworyta wiele więcej powie :P
___________ From the beginnin' to end
Losers lose, winners win
This is real, we ain't got to pretend
The cold world that we in
Is full of pressure and pain
I thought it would chane
But its stayin' the same |
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
1- przede wszystkim niechęć wzbudziło połączenie Sukkub Faworyta. Nie mówię, że Ognista Faworyta to idealne rozwiązanie, tylko uważam, że najsensowniejsze z dotychczas zaproponowanych... Dobrą wersją była też kilkukrotnie proponowana Diablica, ale sądząc po odzewie( a raczej jego braku) nie przypadła ogółowi do gustu...
2- wyobraź sobie, że znam wiele osób które lubią grać w herosów, ale nigdy nie grały w żadnego erpega i w życiu nie słyszały o sukkubach. W polskiej tradycji nie ma podań o sukkubach. Natomiast faworyta jest normalnym słowem, które Polak ze zdaną maturą powinien znać. Przeciętnie inteligentny człowiek skojarzy, że w domyśle chodzi o faworytę diabła, a ci, którzy się nie domyślą, prawdopodobnie w ogóle nie będą się przejmowali nazwami jednostek. [----][wycięta realowa aluzja. UT]
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Koszmar pochodzi od słowa mara po angielsku "mare" - słowo zmora jest pochodne, ale jako takie samo w sobie w języku angielskim nie występuje. Nie rozumiem Tłumaczenia Hell Stallion - piekieny ogier na koszmar, skore Nightmare to właśnie Koszmar.
|
Nie do konca zrozumialem co masz mi do zarzucenia :) Chyba staramy sie przekazac idee jednostki, a porzepisywac nazwy przez kalke? Staramy sie chyba tez byc troche bardziej kreatywni niz Maly Koszmar->Wielki Koszmar :) Jestem gotow na pewne niescislosci, jesli nazwy beda dzieki temu niebanalne.
Stad moja kolejna propozycja dla Hell Stallion->Nightmare. Tym razem pobawmy sie w slowotworstwo w celu uzyskania podobnej gry slow jak w angielskim, gdzie Nightmare znaczy "koszmar" i "nocna klacz" :)
Koszmar -> Koszmara :twisted: (w tym momencie purysci jezykowi padli na zawal)
Niestety rogacz, to ktoś kogo żona zdradza. Albo jeleń.
Ale dobrą propozycją jest: demon - bies, gdzie samej nazwy "bies" wedle propozycji Vanderghasta uzyje się na określenie ulepszonego demona. |
Podoba mi sie pomysl z biesem, tylko powiazanie go z nazwa "demon" jest wg mnie zle. Bies to "rodzaj" diabla, a nie demona. Poza tym mysle z przesadzasz z tym rogaczem - napewno skojarzenia nie sa tak mocne jak z milicja... zreszta i milicje bym przezyl. A i Rogacza mozna wytlumaczyc: Sukkubowi znudzil sie zwiazek z jednostka o poziom nizsza i poszla go zdradzac z Archdevilem :lol:
A że z sukubami jest problem, zostałem właśnie przez Was przekonany do zupełnego odstąpienia od tej nazwy! Jak by nie było, bedzie źle. Proponuje Fabrycemu zarekomendować faworyta i ognista faworyta. |
Litosci, nie :) Tylko nie Skoda Favorit. Jak chcemy porzucic Succubus, zrobmy Oblubienica->Naloznica, czy cos w tym guscie, bardziej po polsku.
Poza tym nikt nie skomentowal mojej propozycji Kawaler->Paladyn. Az tak zla? ;)
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Kagain napisał:
Chociaż osobiście wolałbym Sukkub->Ognista Faworyta... |
I to mi sie podoba... 2 w 1...
A co do nazwy "Bies" to przypomina mi ona jednostki z WarCrafta
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Ururam Tururam
|
|
|
|
Trza się brać za podsumowanie powoli...
Ulepszony łucznik ma kuszę, a więc kusznik.
Miecznik jest nazwą urzędnika dworskiego a nie wojownika, pozostańmy przy proponowanej nazwie zbrojny.
Gryf to gryf, trza ich tylko uczulić, by nie pozwolono na "gryfona"!
Rogaty Bies jako ulepszona wersja rogatego demona będzie chyba OK.
A teraz sprawa drażliwa, ale musimy przez nia przejść. Otóż po polsku demon żeńskiego rodzaju, który mężczyzn na pokuszenie wodzi (jak łaciński Succubus), a przy okazji szkody rozliczne wyrządza zowie się Południca. Wersja ulepszona, by uniknąć nieszczęsnej "faworyty" to Ognista Południca. :twisted: Poboli i przestanie.
|
Powrót do góry
|
|
|
Hellburn
|
|
|
|
Pit - kopalnia, szyb, jama, GROTA
@Dragonn:
Jeżeli nie pasuje czart/czarci lord to może być również Bies Groty/Lord Groty (głupio to brzmi)
PS W sumie to i tak będę grał w ang wersję :)
___________ Damn! |
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
No i masz , a juz sie cieszylem ze bedzie faworyta i ognista faworyta :D bo z czasem mi sie te nazwy spodobaly . A tu wpadka poludnica :) .
P.S Mam nadzieje ze i ta nazwa mi sie przegryzie :wink: .
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Vandergahast
|
|
|
|
Południca to chyba najlepsze rozwiązanie, chociaż o ile pamiętam cokolwiek z polskich mitów i wierzeń to aż tak demoniczna nie była i wyglądem do obrazka trochę nie będzie pasować. Ale, jak mówi Gren, będzie to nowa świecka tradycja.
___________ Jestem wicemistrzem :]
Mój chomik ma balkonik.
Shit happens. All the time. |
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
No nie wiem czy to dobry pomyls ale wkoncu musi sie jakos nazywac . Nie lepiej ta faworyta i ognista faworyta :?:
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Avonu de Odihs
|
|
|
|
@UT
"Południca - U dawnych Słowian żeński duch pory południowej, objawia się w upalne dni koło południa jako czarnowłosa kobieta z końskimi kopytami lub wirujący podmuch wiatru (...) odcina głowy kosą, obcina członki."
Sukkub objawiała się w snach i była demonem a nie duchem. Południca więc odpada. I nie szukaj na przyszłość nazw jednostek w polskiej/słowiańskiej mitologii/historii, bo H5 opiera się (wnioskuję z wiadomości, które się już ukazały) na wierzeniach z Europy Zachodniej (Niemcy, Francja, Anglia). Dlatego są kłopoty w stylu Miecznik czy Kawaler (który w Polsce był odpowiednikiem Rycerza-Szlachcica, a nie jednostki wojskowej).
@Hellburn
Pit znaczy również Czeluść (niektórzy tłumaczyli nawet to słowo na Otchłań).
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Anonymous
|
|
|
Tu CZESCIOWO tez masz racje ale Ururam Tururam® juz chyba postanowil .
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Ururam Tururam
|
|
|
|
Słownik Języka Polskiego:
Południca - według wierzeń ludowych demoniczna istota ukazująca się na polach w upalne dnie w samo południe, jako kobieta mogąca krzywdzić ludzi i niszczyć plony.
|
Powrót do góry
|
|
|
Vinius
Skąd: Miasteczko niedaleko zamku króla Maximusa...(Hunterville)
|
|
|
|
Bohaterowie: Kleryk i Paladyn |
dlaczego koniecznie Paladyn? w końcu to jest jednostka 6 poziomu, nie bohater. Wg mnie: rycerz.
Chłop -> Strażnik Miejski |
dziwnie mi pasuje ten "strażnik miejski" :) w KB Militia byli regularnym oddziałem w armii. Wg mnie powinno zostać Militia.
Kawalerzysta -> Czempion |
wg mnie by pasowało, gdyby jednostka nie nazywała się Paladyn. mnie się Paladyn kojarzy z jednostką pieszą (h1,2,3WoG). no ale jak już się szefostwo uparło, może i być. Tak samo nie ma co zmieniać Kawalerzysty na Rycerza.
Bohaterowie: Czarnoksiężnik i Heretyk (prototp :P) |
paanie! jaki czarnoksiężnik!? Toż to czołowa postać z h1 i 2 (oraz 3, ale tam już trochę inne znaczenie)) posiadająca własny zamek, ale nie dowodząca żadnymi siłami Inferno (tylko "złym" zamkiem - nie było wtedy rozróżnienia oprócz jeszcze zamku nekromanty w h2). może zamiast czarnoksięznika... no... na ten przykład... tak, jak było w H3: Demon.
___________ Ku chwale Imperium!
O von sikus II
vel Vinius |
|
Powrót do góry
|
|
|
Avonu de Odihs
|
|
|
|
@UT
"Południca (Żytnia baba, Miawka) - opiekunka zboża i polnych kwiatów. Najprawdopodobniej dusza zmarłej panny. Widywana jako wysoka młoda kobieta o bladej twarzy, ubrana na biało; czasem z kosą w ręku. Przybierała też postać delikatnej mgiełki osiadającej na zbożach. Pojawiała się od kwietnia aż do żniw na polach w słoneczne południe. Na ludzi mogła zesłać udar, zasłabnięcie, niemoc, ból głowy, a nawet śmierć. Czasem zagadywała i zadawała zagadki. Tym, co [nie]znali odpowiedzi kazała iskać swoje długie włosy albo łaskotała na śmierć. Bywało, że Południce zbierały się i tańcząc tworzyły krąg. Ten, kto dostał się do środka nigdy nie był wypuszczony... Potrafiły też znalezione małe dziecko pożreć lub żywcem zakopać w miedzy. Jedyną ochroną przed Południcami było omijanie łanów zbóż w południe, a najlepiej przeczekanie tej pory dnia w cieniu."
Źródło: http://www.darkwater.pl/index.php?tt=123
|
|
Powrót do góry
|
|
|