Imperium Jaskini Behemota
tarcza Witaj na Starym Forum Jaskini Behemota.
Zostało Ono stworzone przez ixcesala z uwagi na problemy z forum Ezboard 10 grudnia 2002. Służyło Jaskiniowcom dzielnie do sierpnia 2005 roku, kiedy to dominium i podwładnych Behemota dotknął Wielki Trek, po którym przez 10 miesięcy Jaskinia nie funkcjonowała.
Wszystkim, którzy przyczynili się do rozwoju Imperium Jaskini Behemota, zarówno poprzez pracę techniczno-graficzną, jak i osobom które współtworzyły klimat - dziękujemy.
Zapraszam do obejrzenia tego swoistego muzeum, które wiąże się ze wspaniałymi wspomnieniami niemałej części Jaskiniowców.
Kasztelan Crazy

Wróć do strony głównej Jaskini Behemota.
Rejestracja (chciałbym klucze)Rejestracja (chciałbym klucze)  

PrzewodnikPrzewodnik      LinksLinkownia     SzukajSzukaj     Śledzone tematyŚledzone tematy     Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości
ProfilProfil     MieszkańcyMieszkańcy     GrupyGrupy     ZalogujZaloguj
Ostatnio odwiedziłeś nas:
Obecny czas to: 2025-04-16 23:42:01
Autor Wiadomość
Haav Gyr

Wysłany: 21 sierpnia 2004     Mag czy Wojownik Odpowiedz z cytatem

Z pewnością jest lepszy :lol: :lol: Teraz policz sobie ile odbierze twojemu centaurowi implozja a jak bohater ma 20pkt mocy......
Poza tym mag też może uzbierać sporo pkt ataku i obrony, a wojownikowi bardzo ciężko zdobyć wiedzę potrzebną do rzucania 4 i 5 poziomowych czarów.

The cold world that we in
Is full of pressure and pain
I thought it would chane
But its stayin' the same
    Powrót do góry     Odwiedź stronę autora
Elias

Wysłany: 22 sierpnia 2004     Mag czy Wojownik Odpowiedz z cytatem

Havier (cytat):
Ja tam uważam że lepszy jest wojownik ze względu na to że może umocnic np takiego 1-wszopoziomowego pare razy powiedzmy taki centaur w jednostce +20 atak +20 obrona jest w tej chwili troche słabszy od archanioła a w populi przyrasta ich pare razy więcej.

Tylko trochę słabszy?
1 centaur ma statystyki: 6/3/10/2-3/9
tygodniowy przyrost (14) z bohaterem z +20,+20 daje: 26/23/140/28-42/9
1 Archanioł ma: 30/30/250/50/18
Archanioł rozniesie te centaury na strzępy błyskawicznie praktycznie bez strat (straci maksimum jakieś 23hp, czyli mniej niż 10%).

1 centaur kontra 1 archanioł napewno przegra centaur nawet jak ma taką jednostke ale troche sie tam pomyliłem bo chciałem powiedzieć że jedna popula archaniołów wygra z 1 populą centaurów (zjednostką +20 atak +20 obrona) i powiedzmy że archanioł zaatakuje centaury to je rozgromi ale jak centaury zaatakują pierwsze to będą miały przynajmniej połowe strat po zakończeniu rozgrywki a niemówiąc już o większej ilości populi.
Nawet jeśli jestem w błędzie, a coraz bardziej tak myśle to i tak nieodstane od tego że lepsi są woje.

Do Haav Gyr:
wiadomo ze mag też może miec troche atoku i obrony ale woj może miec czary co prawda na niskim poziomie ale zawsze sie przyda jakis "bless" dla jednostki powiedzmy archanioł z tym bohaterem. Albo oślepienie dla najszybszej, najsilniejszej albo strzeleckiej jednostki przeciwnika.
Red

Do Havier:
Popula centaurów w bohaterze 20 na 20 przegrywa z jednym archem nawet gdy tamten nie atakuje tylko kontratakuje
Haav Gyr

Havier (cytat):

Do Haav Gyr:
wiadomo ze mag też może miec troche atoku i obrony ale woj może miec czary co prawda na niskim poziomie ale zawsze sie przyda jakis "bless" dla jednostki powiedzmy archanioł z tym bohaterem. Albo oślepienie dla najszybszej, najsilniejszej albo strzeleckiej jednostki przeciwnika.

Teraz widzisz że mag znacznie sybciej robi się potężniejszy, ponieważ Implozą wykończy znacznie silniejszą armię i wojownikowi nie pomoże nawet 100 pkt ataku i obrony, ponieważ nie masz ochrony przed czarmi(wyjątek Czarny Smok).

I thought it would chane
But its stayin' the same
Havier

Chyba mnie przekonaliście poddaje sie Mission Failed !!!! :roll: Ale nic trzeba bedzie teraz pograć troche magiem !!
Zobaczymy jak sie bedzie grać !!! A tak właśniewie to jeśli moge sie spytać to jakie jednostki magiczne są najlepsze (bohaterowie) ??
Mr. Rabbit

Wysłany: 23 sierpnia 2004     Mag czy Wojownik Odpowiedz z cytatem

Może posłużymy się przykładem. Gra :D. Spotykają się po wielu bojach mag vs woj. Mag ma lepsze wojsko nawet powiedzmy dukrotnie, niestety przed chwilą stoczył walkę, gdzie zużył całą mane :(. Woj ma znacznie leszpe skille bojowe, niestety ma słabsze wojsko, też przed chwilą stoczył ciężką walkę :(. Kajdany wojny oczywiście, który wygra??

Sami widzieliście że jestem slaby w opisywaniu siły armii ale moim zdaniem łatwiej by sie grało magiem ponieważ z samej satysfakcji że ma sie armie dwa razy większą od przeciwnika. Ale z drugiej strony jak by sie zobaczyło taką jednostke to można było sie lekko zdziwić. Ale chyba mag. Ale mniejsza z tym w moich rękach to każdym mógłbym przegrać tą i tą armią np. taki Red gra ode mnie dużo lepiej !!!!!
Coyote

Mr. Rabbit, mógbyś chociaż powiedzieć jakie skille, ale tak na co dzień to woj 25/25/10/10 mag 10/10/25/25 - hmm... nie chce mi się robić testów, ale postaram się przybliżyć walkę. Mag ma 2 razy większą armię. Wojownik ma 2,5 razy większe skille, więc mag powinien przegrać tak myślę.

No dawno mnie nie było i widzę że temacik się jako tako kręci....

Co do rozmowy:
Mimo iż Wojownik ma 2x większe skile to nie sądzę aby miał szansę z dwokrotna przewagą w armii przeciwnika...
Skile skilami ale takie bitwy rostrzyga ilość woja...

(Takie moje zdanie na ten temat) :wink: :D :P

Skille Golluma są dobre do pokazania tego oc zym mówię... faktycznie o tem zapomniałem :P. No więc, ktoś chętny spróbować walki?? Ja stawiam na woja. Bo wiem jak go prowadzić. A Mag i tak bez magii... wojsko mu dużo nie da. Za duża różnica skilli i tyle... Woj ma o 15 więcej. Ma mniejsze wojo o połowe, ale skillami i taktyką umiejętnościami 2rzędnymi rozmiecie tego maga :D.

Ale takie porównywanie jest moim zdaniem bez sensu, ponieważ mag z inteligencją praktycznie nie ma prawa stracić wszystkiej many, 25=250 x 2 =500 pkt niech ktoś mi to wyraci w normalnej walce? Poza tym jeśli mag straciłby manę to wojownik też musiałby coś stracić.
Dla przypomnienia moc=25 daje implozję, która zadaje prawie 2175ptk obrażeń, czyli tyle co prawie 40 archaniołów atakujących chłopów z 1 obrony.

I thought it would chane
But its stayin' the same
Coyote

Mógbym zrobić teścik, ale nie wiem jaką armią grać :/ ale zagram castle vs. castle 2 :P

Sprawdziłem, mag wygrywa na obie strony :/ Ale jedyna pochwała dla woja to, że zranił sporo magowskiego woja :) Całkiem, całkiem :) Tak, więc ja załadając, że wój wygra przegrałem :(

:?
:lol:
I tak się z tym nie zgadzam, sędzia jest przekupny :P
Ale kłócić się nie bede :D. Kończę temat :D.

Mr. Rabbit (cytat):
sędzia jest przekupny :P

Dostałem pełny milion dolarów ty wiesz? :lol:

Oczywiście nie dostałeś zielonych banknotów ale bryłke szczerego uranu mierzącą 5 metrów z napisem "shazza moja miłość" martą 1 milion :lol:

zarębiste - mówie wam :D
Kumbat

Wysłany: 26 sierpnia 2004     Mag czy Wojownik Odpowiedz z cytatem

Mag czy wojownik? u mnie to w dużej mierze zależy od tego na jakiej mapie gram.
Gdy na mapie można wyprodukować dużo wojska (od razu zamek w dużym stopniu rozbudowany, dużo zamków na mapie lub generatorów stworzeń) to wybieram maga.
A jeśli na mapie nie ma zbyt dużo zamków i generatorów stworzeń, a jest za to dużo kapliczek i studzienek (odzyskanie many) to wtedy gram magiem.

Wysłany: 1 września 2004     Mag czy Wojownik Odpowiedz z cytatem

nie rozumiem po co tu sie spierac, przeciez wojownik i tak musi uczyc sie czarow chocby po to zeby opanowac mass haste czy slow. rozwijanie umiejetnosci magicznych w puznym etapie gry jest raczej slabe bo co ci po jednym punkcie sp podczas gdy jeden punkt ataku to 5% do obrazen od calego woja. przyrost uszkodzen zadawanych magia nie jest wspolmierny do tego o ile zyskuje cale wojsko. tak wiec moze gra magie jest latwiejsza ale w ostatecznej potyczce kiedy wojska jest juz duzo to mag raczej slabo przedzie, a nie wykluczone jest ze taki wojownik nauczy sie czarow typu mass prayer (do tego wcale nie sa potrzebne wysokie skille magiczne). inna sprawa to czary typu fly i dd, one sa fajne az tak fajne ze na wiekszosci map wylaczone a w turniejach zakazane, wiec trudno uznac to za argument na kozyc maga.

podsumowujac jesli walka miala by nastapic w gora 3 tygodniu i wojska bedzie niewiele zdecydowanie wole magow ale powyzej miesiaca to wojownik roznosi kazdego herlawca.

Siny (cytat):
bo co ci po jednym punkcie sp podczas gdy jeden punkt ataku to 5% do obrazen od calego woja. przyrost uszkodzen zadawanych magia nie jest wspolmierny do tego o ile zyskuje cale wojsko.

Taki mass bless, mass curse, mass slow, mass haste, mass shield itd. nie wspominając już o choćby mass prayer, dają każdy z osobna dużo większy efekt niż te 5%. A mag może je oczywiscie zastosowaś wszystkie razem, bo ma odpowiednie umiejętności i zapas many na wiele czarów. A faktycznie na wysokich poziomach różnica w poziomach ataku/obrony między wojownikiem, a magiem rzadko przekracza 5, góra 10.

Siny (cytat):
a nie wykluczone jest ze taki wojownik nauczy sie czarow typu mass prayer (do tego wcale nie sa potrzebne wysokie skille magiczne).

Wiedza co najmniej na advanced i magia wody na expert - to są raczej wysokie skille magiczne. Oczywiście wojownik może je dostać (wisdom dość łatwo się nauczyć kazdemu bohaterowi), ale szanse ma na to niezbyt duże, a jęśli chciałaby jeszcze może do tego chocby mass curse, mass haste i mass slow, to sorry, ale bez Confluxa, gdzie się może odpowiednich szkół magii wyuczyć to szanse ma na to znikome. A nawet jesli mu się to uda, to będzie to kosztem skilli wojskowych. Czyli będzie to ni pies ni wydra, ani to dobry magik, ani wojskowy.

Siny (cytat):
podsumowujac jesli walka miala by nastapic w gora 3 tygodniu i wojska bedzie niewiele zdecydowanie wole magow ale powyzej miesiaca to wojownik roznosi kazdego herlawca.

To chyba nigdy nie grałeś dłużej niż 3 tygodnie. Właśnie na początku gry wojownik ma przewagę, bo mag nie zna jeszcze odpowiednich czarów, a do tego ma słabsze statystyki wojskowe. Im póżniej, tym wojownik ma mniejsze szanse. Tak gdzieś od jakiegoś 2-go miesiąca gry wojownik, jeśli nie ma przy sobie artefkatów negujących magię albo wsparcia cursed ground, to szanse na zwycięstwo ma mizerne.

Niech siny zagra sobie w mapkę z pucharu areny w H3, (Sejw od Mr. Poola) gdzie 1000 elfów musi pokonać 10000 ifrytów. Bez odpowieniej magii i odpowiednio dużej mocy i wiedzy nie wygra się. Więc dla wojownika magia jest niezbędna, a dla maga skille bojowe już znacznie mniej. Dlatego mag wygrywa.
EOT

I thought it would chane
But its stayin' the same
Siny

Wysłany: 3 września 2004     Mag czy Wojownik Odpowiedz z cytatem

no to chyba cala roznica polega na tym ze ja gram inne mapki takie rzeczywise a nie milion vs milion. pozatym mam na mysli mapki na ktorych wszystko jest mocno wyliczone i wywazone, co nie zawsze zdaza sie na randomkach acz kolwiek na random balance systuacja jest calkiem niezle wyrownana ale ktory z was o takich mapkach slyszal. no chyba ze wasz komputerowy przeciwnik wzniopsl sie na wyzyne inteligencji.
ps zeby wojownik byl dobry powinie znac conajmniej jedna magie na expercie co jest bardzo wysoko prawdopodobne.

Wysłany: 3 września 2004     Mag czy Wojownik Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem mag ma tą przewagę że może rzucać czary grupowe gdyż ma latwość w zdobywaiu odpowiednich umiejętności drugorzędnych. Wojownik ma mniejsze szanse na zdobycie tych umiejętności więc o czary grupowe trudniej. :cry:

Natomiast wojak ma większe szanse na nauke np. str. Ataku (+30% obrażeń). Ale Grupowy czar typu psalm mocy jush w pewnym stopniu niweluje tą przewagę. :wink:

Min. dlatego bardziej preferuje maga i z reguy to on jest moim gównym bochaterem... :idea:

Wysłany: 8 września 2004     Mag czy Wojownik Odpowiedz z cytatem

skand wziela sie opinia ze wojownik na wieksze trudnosci z uczeniem sie szkol magi? teoretycznie oraz praktycznie wynika ze ma bardzo zblizone mozliwosci nauki czarow masowych, prawie kazdy wojownik zaraz na poczatku dostaje mozliwosc nauki jakiejs szkoly magi. roznica moze byc taka ze wojownik bedzie wladal jedynie czarami podstawowymi czyli mass haste czy slow a mag dorzuci do tego prayera ale to tylko teoria bo nie zawsze magowi sie dobry czar trafi w 4 guidzie i w tedy jest slabo a wojownik zawsze trzyma wysoki poziom nie zaleznie od tego czy mu sie cos trafi czy nie. no chyba ze ktos gra na mapkach gdzie jest b duzo zamkow i pelno guildi to wtedy mag ma bardzo dobze bo sie nauczy calego wachlazu czarow ale ja nie slyszalem o takich dobrych mapkach.

Wysłany: 8 września 2004     Mag czy Wojownik Odpowiedz z cytatem

Niestety muszę, ale tylko jedno słowo: "MOC"
I thought it would chane
But its stayin' the same
©2002, 2003, 2004, 2005 Jaskinia Behemota
Template made by Valturman.